500 mensen geëvacueerd uit door onweer gestrande treinen in Aarschot

Het dak van het stadion van KV Mechelen ligt op straat © BELGA

De burgemeester van Aarschot heeft het rampenplan afgekondigd nadat drie treinen strandden door het onweer. De laatste trein was 23 uur ontruimd. Ook elders in het land heeft de storm flink wat schade veroorzaakt.

Rampenplan voor gestrande treinen

Op de treinverbinding tussen Brussel en Hasselt stonden ter hoogte van Aarschot sinds ongeveer 18 uur drie spitstreinen stil. De burgemeester van Aarschot kondigde omstreeks 20 uur het gemeentelijk rampenplan af. Dat werd vernomen bij infrastructuurbeheerder Infrabel en is bevestigd door de burgemeester.

Om 21.15 uur werd begonnen met de evacuatie van de ongeveer vijfhonderd treinreizigers. Twee van de treinen waren voor 22 uur al ontruimd. De evacuatie van de derde trein, met een honderdtal passagiers aan boord, was iots na 23 uur klaar. De gestrande passagiers werden met bussen naar een station in de buurt gebracht, waar ze hun reis konden voortzetten. “Iedereen zal vanavond thuis geraken”, verzekerde Frederic Petit van Infrabel.

Een omvallende boom vernielde de bovenleiding van het spoor en raakte een van de treinen door de voorruit. Slachtoffers zijn er niet maar omdat de mensen al twee uur vastzitten heeft de burgemeester van Aarschot nu het rampenplan afgekondigd. Volgens Johan Vermant van Infabel is de evacuatie niet gemakkelijk omdat de bovenleiding is losgekomen. Het is niet duidelijk hoeveel mensen zich in de treinen bevinden. Het is evenmin bekend wanneer ze kunnen geëvacueerd worden. Volgens Infrabel zal dat “zo snel mogelijk” gebeuren.

Treinverkeer verstoord

Het door het onweer zwaar verstoorde treinverkeer komt langzaamaan opnieuw op gang. Al blijft op sommige plaatsen het treinverkeer de rest van de avond onderbroken. Waar dat het geval is, worden bussen ingelegd als alternatief. Dat heeft infrastructuurbeheerder Infrabel vrijdagavond laten weten.

“Tussen Aarschot en Diest, Mechelen en Leuven, en Mechelen en Dendermonde zullen de rest van de avond geen treinen rijden. Daar worden bussen ingelegd”, zegt Johan Vermant van Infrabel. Het herstellen van de door het stormweer aangebrachte schade zal op die verbindingen enkele uren in beslag nemen. “Maar morgenochtend zal alle treinverkeer weer normaal kunnen verlopen”, benadrukt Vermant.

Zware schade aan stadion KV Mechelen

De storm veroorzaakte een ware “ravage” aan het stadion van KV Mechelen, zegt voorzitter Johan Timmermans. “Het dak van de business-seats en het dak van de staanplaatsen ligt op de straat. De brandweer wacht voorlopig met opruimen omdat er nog te veel losse stukken liggen”, aldus Timmermans. KV Mechelen speelt zijn eerstvolgende thuiswedstrijd tegen RSC Anderlecht op zondag 19 januari.

200 oproepen voor Mechelse hulpdiensten

De Mechelse hulpdiensten hebben ruim 200 oproepen gekregen voor stormschade, zo laat burgemeester Bart Somers (Open Vld) weten. Somers roept zijn inwoners op om zeker niet zelf op hun dak te kruipen om schade te proberen herstellen. “Het gaat niet meer regenen vanavond en we gaan sowieso nog bij iedereen langs, we krijgen daarvoor de hulp van de Civiele Bescherming”, zegt hij. “Wie schade heeft opgelopen, neemt daar overigens best foto’s van.”

Naast de al eerder gemelde schade bij een filiaal van Delhaize en het stadion van KV Mechelen, werden ook de daken van vestigingen van Bio-Planet en Tom&Co getroffen. Op het kerkhof zijn verschillende grafstenen vernield en ook heel wat wagens liepen schade op. Bij zeker vier woningen vloog het dak eraf. Op de kinderkribbe in het voormalige moederhuis kwam een boom terecht, maar er vielen nergens gewonden.

Geel: dak van school gewaaid

Het stormweer heeft ook in de regio Geel lelijk huisgehouden. De brandweer kreeg er zowat honderd oproepen, onder meer voor uitgerukte bomen, losgekomen dakpannen en elektriciteitsdraden. Niemand heeft opvang nodig, maar de schade is her en der wel aanzienlijk. “Bij een Freinetschool is nagenoeg het hele dak weggeblazen”, zegt Koen Bollen van de Geelse brandweer. “Gelukkig vielen er nergens gewonden en heeft niemand vannacht opvang nodig.”

Enkele tientallen oproepen in Antwerpen

Elders in de provincie Antwerpen sloeg de storm minder hard toe, al was er ook onder meer in Zandhoven ernstige schade aan een dak en sloeg in de Antwerpse haven even een schip op drift. De brandweer van Antwerpen kreeg enkele tientallen oproepen, maar daar waren geen spectaculaire incidenten bij. Op de E19 aan de Craeybeckxtunnel moest wel een boom worden verwijderd die deels op de rijweg terechtgekomen was.

Nederland: windvlaag van 170 kilometer per uur

Het onweer dat over Nederland trekt, ging op de Oosterschelde gepaard met een windvlaag van 169 kilometer per uur. Ook elders komen zeer zware windstoten voor, zo meldde weeronline.nl. Plaatselijk onweert het hevig en hagelt het. Ook komt de regen soms met bakken uit de hemel. Volgens een woordvoerder is dit weer “zeer uitzonderlijk voor januari”. In de avond krijgt vooral Nederlands Limburg nog zwaar onweer met harde windvlagen. Daarna zou het weer iets rustiger moeten worden.

Rukwinden in combinatie met onweer niet voorspeld

Er waren sterke windstoten voorspeld tot negentig kilometer per uur, maar niet in combinatie met onweer. Dat meldt weerman David Dehenauw. In Florennes (Namen) en in Melle (Oost-Vlaanderen) werden vrijdag windstoten gemeten tot 97 kilometer per uur, maar op plaatsen waar zware schade is, waren de windsnelheden waarschijnlijk nog hoger, aldus Dehenauw.

“De sterke rukwinden die zich manifesteerden onder de vorm van valwinden of windhozen, worden bevorderd door het meest actieve deel van de straalstroom die boven ons land ligt én door de grote windschering (de snel toenemende windsnelheid in de onderste kilometers van de atmosfeer)”, aldus Dehenauw. “Daarnaast veroorzaken sterke temperatuursverschillen tussen de onderste en hogere lagen van de atmosfeer sterke buien en onweer.”

De straalstroom en windschering werken als een soort stofzuiger en zorgen voor sterke stijgstromen vanaf het aardoppervlak, die hagelvorming en zware windstoten mogelijk maken, legt de weerman nog uit. Tot 18.00 uur werden in de stations van Melle en Florennes rukwinden van 97 kilometer per uur gemeten, besluit Dehenauw. “Plaatselijk kan dat meer zijn, maar er wordt niet in elke gemeente gemeten. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content