5 plaatsen die een gevaar vormen voor de aarde

© Thinkstock
Trui Engels Journalist Knack.be

Hoewel ‘Einde der Tijden’-voorspellingen iets uit lang vervlogen tijden zijn, blijken er ook vandaag nog plekken te bestaan die een reële dreiging vormen voor de wereld. De website AtlasObscura.com geeft de volgende vijf voorbeelden.

1. Kerncentrale Fukushima, Japan

Na de kernramp in Fukushima in maart 2011 verdween de beschadigde kerncentrale langzaam uit het nieuws. Het verhaal is bekend: na een aardbeving volgde er een tsunami die de centrale zwaar beschadigde met een meltdown als gevolg. 300.000 mensen werden geëvacueerd en het ongeluk ging met een 7 op de internationale INES-schaal voor nucleaire incidenten de geschiedenis in als de zwaarste kernramp sinds die van Tsjernobyl in 1986.

Maar volgens sommige experts kan de ramp een nog grotere bladzijde innemen in de geschiedenisboeken. De nucleaire schoonmaakoperatie brengt immers ernstige risico’s met zich mee die catastrofale gevolgen voor de hele wereld kunnen hebben. Door de geheimzinnigheid van Tokyo Electric Power Company (Tepco), de uitbater van de centrale, blijven we echter in het duister over de ware omvang van de ramp.

In november 2013 begon Tepco met het leeghalen van het afkoelbassin van de ernstig aangetaste reactor 4, waarin nog in totaal 1331 gebruikte en 202 ongebruikte brandstofbundels zijn opgeslagen. Alles samen is dat goed voor een radioactiviteit die gelijk is aan 14.000 keer de hoeveelheid die vrijkwam bij de atoombom op Hiroshima.

De operatie is extreem gevaarlijk en werd nog nooit op zo’n grote schaal uitgevoerd. Een Amerikaanse kernspecialist vergeleek het met het uitnemen van sigaretten uit een verbrijzeld pakje. De onafhankelijke energieconsultants Mycle Schneider en Anthony Froggatt schreven in het World Nuclear Industry Status Report 2013 zelfs dat de plannen van Tepco om het splijtstofbassin te ledigen tot de zwaarste radiologische ramp ooit zouden kunnen leiden. Bij de minste fout, zoals het breken van de brandstofbundels of de blootstelling aan lucht, zou er maar liefst drie keer meer radioactiviteit vrijkomen dan bij de ramp in Tsjernobyl, oftewel 14.000 Hiroshima’s.

2. Koreaans schiereiland

Een nucleaire wereldoorlog is sinds de uitvinding van de nucleaire technologie altijd al een bedreiging voor onze planeet geweest. Ondanks slogans als ‘Weg met de kernwapens’ zijn ze er nog steeds en boezemen ze ons nog altijd angst in. Wereldwijd zouden er 17.300 kernkoppen zijn. Ze zijn eigendom van Rusland, de Verenigde Staten, Frankrijk, China, het Verenigd Koninkrijk, Israël, Pakistan, India en Noord-Korea. Slechts vijf van deze negen landen hebben het non-proliferatieverdrag ondertekend en geratificeerd.

Het land waarvan we het gebruik van de atoombom het meest vrezen is Noord-Korea. In 2013 liepen de spanningen op het Koreaanse schiereiland immers zodanig hoog op dat de nucleaire dreiging voor het eerst sinds de Koude Oorlog opnieuw reëel was. Noord-Korea voerde een ondergrondse atoomproef en raketlanceringen in de Japanse Zee uit.

Hoewel er weinig geweten is over de Noord-Koreaanse nucleaire technologie, beweren analisten dat die ontoereikend is om een echte dreiging te vormen voor de wereld. Volgens het Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid bezit Noord-Korea tussen de 12 en 27 kernkoppen. Het Internationaal Instituut voor Vredesonderzoek van Stockholm houdt het op 10.

3. Genoom Instituut, China

Het Genoom Instituut van Peking is een van ’s werelds grootste centra voor genoomsequentie, oftewel het onderzoek naar de bouwstenen van het menselijke DNA. Het Genoom Instituut heeft onder andere als eerste het complete DNA van de reuzenpanda in kaart gebracht, alsook het genoom van de sojaboon, rijst, komkommer, honingbij, hagedis, zijderups en meer dan 1.000 bacterievarianten. Elk jaar zou het Genoom Instituut 500 gekloonde varkens produceren voor proeven.

Evoluties zoals deze hebben geleid tot het ontstaan van de eugenetica of rasverbetering. Dat is het wetenschappelijk onderzoek naar het verbeteren van de genetische samenstelling van een populatie. Sinds 2012 zoekt het Genoom Instituut naar de genetische varianten die geassocieerd worden met menselijke intelligentie voor de ontwikkeling van steeds slimmere generaties en een ultiem, genetisch gemanipuleerd ‘superras’.

In het Westen worden dergelijke experimenten om morele redenen door velen verworpen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. China lijkt zich evenwel niks aan te treken van dergelijke taboes. Maar het zijn niet enkel morele redenen die vragen doen rijzen of het wel een goed idee is om te knoeien met menselijk DNA. Voorlopig is dat nog wat voorbarig. Het Chinese eugeneticaprogramma staat nog maar zijn kinderschoenen en we zijn nog veraf van proefbuislegertjes en gevaarlijke mutaties.

4. Centrum voor ziektebestrijding in Atlanta, Verenigde Staten

Het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding en -preventie in Atlanta bevat voldoende gevaarlijke virussen om een ernstige epidemie te veroorzaken: hondsdolheid, vogelgriep, tuberculose, apenpokken en andere. Het centrum is bovendien een van de twee enige officiële plaatsen in de wereld waar de pokken nog bewaard worden.

Hoewel een apocalyptische virusuitbraak doorgaans is voorbehouden voor Hollywood, is een dergelijk scenario niet geheel onrealistisch in het echte leven. De uiterst besmettelijke stalen worden weliswaar bewaard onder zware veiligheidsvoorschriften in een complex van mastodontische allures, in 2012 bleek dat een dergelijke beveiliging toch ook niet helemaal sluitend is toen er een luchtlek werd vastgesteld in een van de gebouwen.

5. Yellowstonecaldera, Verenigde Staten

Het Yellowstone National Park staat bekend voor zijn bizons, geisers, prachtige bergzichten en diverse ecosystemen, maar bevat ook iets veel minder liefelijks: de Yellowstonecaldera. Het is een onder de oppervlakte liggende complexe vulkaan die ongeveer om de 600.000 jaar volledig uitbarst. De laatste eruptie is… (jawel) 640.000 jaar geleden. Toen kwam er 2500 km³ stof vrij, 10.000 keer meer dan bij de uitbarsting van de IJslandse Eyjafjallajökull. Dan gaat het niet meer om een aantal vliegtuigen die aan de grond moeten blijven, maar om een nieuwe ijstijd.

De BBC maakte een behoorlijk angstaanjagende documentaire over de supervulkaan:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content