21 doden na doortocht Orkaan Irene

© Reuters

De orkaan Irene heeft in de hele VS minstens 21 doden geëist. Het gevaar is nog niet geweken, waarschuwt president Barack Obama.

Irene ging zaterdagochtend lokale tijd in Noord-Carolina aan land met windsnelheden tot 140 kilometer per uur. Bij de doortocht in New York was Irene weliswaar afgezwakt tot een tropische storm, maar was nog altijd gevaarlijk.

Vier miljoen mensen zaten zonder stroom. Het elektriciteitsnet in de VS is zwaar belast en daarom erg gevoelig. Bovendien hangen veel elektriciteitskabels bovengronds aan houten palen, waardoor ze sneller beschadigd raken tijdens stormen.

New York City
New York City doorstond de storm vrij goed. Zowel de Hudson als de East River liepen over, maar de waterschade in de grootste stad van de VS lijkt voorlopig mee te vallen. Ook de hevige winden lijken relatief weinig schade te hebben aangericht. Meer dan 50.000 mensen zijn ontwaakt zonder elektriciteit. De stroompanne trof vooral de Bronx, Brooklyn, Queens en Staten Island.

De Amerikaanse miljoenenstad had dit weekend alles weg van een spookstad. De straten lagen er verlaten bij, enkele taxi’s uitgezonderd, en het openbare vervoer lag stil. Ook de luchthavens bleven gesloten. Zowat 370.000 New Yorkers in laaggelegen wijken en straten kregen het bevel tot evacuatie.

21 dodenDe doortocht van Irene in de VS zal miljarden, en mogelijk tientallen miljarden dollar schade berokkend hebben. Zo’n 21 mensen zouden om het leven gekomen zijn door het natuurgeweld.

Alleen al in de Amerikaanse staat Noord-Carolina vielen vijf slachtoffers te betreuren en in Virginia drie. In Queenstown, in de staat Maryland, kwam een vrouw om nadat een boom op haar woning viel. Ook het overlijden van een 55-jarige surfer voor de kust van Florida wordt aan Irene toegeschreven.

“Nog een tijd voelbaar”
Volgens de Amerikaanse president Barack Obama zullen de gevolgen van de doortocht van Irene nog een tijd voelbaar zijn. Het herstel kan weken duren. “Hoewel de storm afgezwakt is, blijft Irene een gevaarlijke storm die gepaard gaat met hevige regenval die leidt tot overstromingen en stroompannes”, zei Obama vanuit het Witte Huis in Washington.

De tropische storm trekt nu naar Canada, waar bijna 200.000 huishoudens zonder stroom zitten, maar het ergste zou achter de rug zijn. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content