
10 recente weerfenomenen ‘die wijzen op de opwarming van de aarde’
Australië kende in 2013 het warmste jaar sinds daarover statistieken bestaan. Het warmterecord zou, zo zegt de WMO, ‘virtueel onmogelijk zijn geweest zonder de menselijke bijdrage aan hittevasthoudende gassen, wat aantoont dat sommige extreme (weer)gebeurtenissen meer lijken te wijten zijn aan klimaatsverandering.’ Nieuw-Zeeland beleefde zijn op twee na warmste jaar en Argentinië zijn op een na warmste jaar sinds het begin van de metingen.
De voorbije winter in het Verenigd Koninkrijk was de natste sinds het begin van de metingen in 2010, zo blijkt uit officiële cijfers van het Met Office, de Britse weerdienst. Het zuidoosten en het centrum van Engeland kregen dubbel zoveel neerslag te slikken als normaal. Ook Ierland beleefde zijn natste winter ooit.
Tyfoon Haiyan, die in november vorig jaar een gigantische ravage aanrichtte op de Filipijnen, is de zwaarste storm die ooit aan land is gegaan sinds daarover statistieken bestaan. De WMO zegt dat Haiyan heeft aangetoond dat overstromingen van kustgebieden erger worden naargelang het zeeniveau stijgt.
Verschillende landen in West- en Centraal-Europa hebben een van de warmste winters in de geschiedenis van de metingen achter de rug. Zo blikken onder andere België, Frankrijk, Nederland en Oostenrijk terug op de op één na warmste winter ooit, Duitsland en Slovakije op de vierde warmste. In onder andere Oostenrijk en Duitsland ging dat gepaard met zware neerslag. De gemiddelde temperatuur over heel Rusland was in december 2013 de hoogste ooit gemeten.
De historische winterprik in de Verenigde Staten als gevolg van de polar vortex is bekend. Begin maart was meer dan 90 procent van de Grote Meren bevroren. Dat was geleden van 1979 (de statistieken gaan terug tot 1973, nvdr.). Ook in grote delen van Canada was de winter een pak kouder dan normaal.
Het noord- en zuidoosten van Brazilië beleefden de ergste droogte in een halve eeuw. De regio rond Sao Paulo kreunde begin februari onder een hittegolf, met temperaturen die tussen 1 en 11 februari elke dag de 33 graden overschreden. Ook een groot deel van Chili kende extreme droogte in februari.
Paraguay en Bolivia zagen dan weer uitzonderlijk zware regenval. In de Paraguayaanse hoofdstad Asuncion viel tussen 25 en 26 februari een recordhoeveelheid van maar liefst 222 mm neerslag in 24 uur tijd. In buurland Bolivia moest de regering eind februari de noodtoestand uitroepen vanwege de ernstige overstromingen die aan tientallen mensen het leven hebben gekost.
De tornado die eind vorig jaar aan 18 mensen het leven kostte in El Reno, nabij Oklahoma City in de VS, was met 4,2 kilometer de breedste ooit gemeten. De tornado had volgens de Amerikaanse National Weather Service de intensiteit EF-5, het krachtigste niveau op de schaal van Fujita, met windsnelheden van meer dan 320 km/u. In sommige wervels van de tornado werden windsnelheden van bijna 480 km/u bereikt. We stellen vast dat zware tornado’s nu ook voorkomen op plaatsen waar dat vroeger niet kon, en ook buiten het typische tornadoseizoen.
Grote delen van Japan langs de kant van de Stille Oceaan werden in februari geteisterd door uitzonderlijk hevige sneeuwval. In 18 stations in het noorden van het land en de regio Kanto/Koshin ging het om recordcijfers.
Ook in verschillende gebieden in het Midden-Oosten was er winterweer zoals dat al enkele jaren niet meer was voorgekomen. Onder meer Jordanië, Syrië, Israël en de Palestijnse gebieden kampten met hevige sneeuwval. In Mashdad, in het noorden van Iran, daalde het kwik eind januari tot -17,5 graden Celsius.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier