Michelle Obama en George W. Bush, een ongewone vriendschap

George W. Bush en Michelle Obama © Reuters

De officiële opening van een nationaal museum over de Afro-Amerikaanse geschiedenis en cultuur heeft de president, die daar in 2003 de goedkeuring voor gaf, en de regerende president samen gebracht: George W. Bush en Barack Obama. Maar de bijeenkomst van de 43e en de 44e Eerste Koppels was ook de reünie van twee ongewone vrienden.

Gedurende de voorbije acht jaar zijn de voormalige Amerikaanse president George W. Bush en de huidige First Lady Michelle Obama steeds beter met elkaar bevriend geraakt, zo schrijft CNN. Op publieke evenementen zitten ze steevast naast elkaar, lachend en knuffelend. Dat was ook het geval tijdens de ceremonie voor de opening van het nieuwe museum.

De band tussen de twee begon tijdens de inauguratie van Obama in 2009 en werd alleen maar sterker gedurende de voorbije jaren waarin ze vaak samenkwamen voor herdenkingen en ceremonies.

‘Vriendschap’ en ‘eenheid’ waren ook de thema’s van de speech van Barack Obama bij de officiële opening van het museum. “Wij zijn allen Amerikanen. Ook ik ben Amerikaan”, zei het staatshoofd. Hij zei te hopen dat het nieuwe museum ertoe bijdraagt dat de mensen met elkaar praten, naar elkaar luisteren “en nog belangrijker, elkaar zien”.

Obama beklemtoonde herhaaldelijk dat het nieuwe museum niet alleen de geschiedenis van de zwarten uittekent, maar ook de geschiedenis van alle Amerikanen, hun “zonden”, hun triomfen. “Het vertelt een verhaal over wie wij zijn en het brengt ons tot elkaar”.

Geweld tegen zwarten

De president ging ook in op de achtergrond van het nieuwe protest na dodelijk politiegeweld jegens zwarten in de steden Tusla en Charlotte. Misschien zal het museum blanke bezoekers helpen de pijn van de manifestanten beter te begrijpen, zei hij. Het museum kan niet armoede of wapengeweld uitroeien of discriminatie uitwissen, “dat ligt in onze handen”, zei Obama. “Maar het toont dat Amerika ook met betrekking tot onderdrukking vooruitgang heeft gemaakt. Het helen is nog niet rond, maar er is grote vooruitgang geboekt, en het museum zal leren dit proces vooruit te sturen”, zei de Democratische president.

Geen steun voor Trump

George W. Bush weigert ondertussen de Republikeinse presidentskandidaat, de kandidaat van zijn partij, Donald Trump te steunen voor de komende presidentsverkiezingen nadat zijn broer Jeb het niet haalde tegen Trump tijdens de voorverkiezingen. Zijn vader, de voormalige Republikeinse president George Herbert Walker Bush, zal naar verluidt zelfs stemmen op de Democrate Hillary Clinton.

De familie Bush was een van de grote afwezigen op de Republikeinse Conventie van juli in Cleveland, waar Trump officieel werd aangeduid als presidentskandidaat. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content