Koen Meulenaere

Michel Preud’homme

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Het Laatste Nieuws pakt uit met tien praktische tips voor Michel Preud’homme: hoe zich te gedragen in Saudi-Arabië?

Adviezen van ervaringsdeskundigen Jan Van Winckel, Dimi Davidovic en Eric Gerets. Laat je vrouw thuis, drink geen alcohol, eet niet op straat tijdens de ramadan, nooit je voetzolen aan iemand tonen, enzovoort.

‘Tip 4: raak niemand aan met je linkerhand.’ Volgens Jan Van Winckel, die ook bij Club Brugge heeft gewerkt en dus dubbel op de hoogte is van rare gewoonten en gebruiken, is dat de hand waarmee men zijn achterste reinigt, ze hebben in Saudi-Arabië blijkbaar geen wc-papier. Hoe dat zit met rechts- en linkshandigen wordt niet uitgeklaard. Dus niemand aanraken met je linkerhand. Boven het artikel prijkt een grote foto waarop een juichende Eric Gerets, die kennelijk net iets heeft gewonnen met Al-Hilal, een sjeik met zijn linkerhand stevig beet heeft. Nooit erg beleefd geweest, Gerets.

Zelf hebben wij ook een tip voor Preud’homme. Hij zou, alvorens af te reizen naar Riyad, naast de koran en het volledige gamma van Ambre Solaire best ook het Saudische rechtssysteem eens bestuderen. Dat zit namelijk iets anders in elkaar dan het onze.

Bij ons is het zo: na zeventien jaar palaberen in het parlement wordt een wet uitgevaardigd, en vervolgens is er niemand die de naleving ervan controleert of de inbreuken erop bestraft. Indien men een overtreder zou oppakken, stel nu even, dan kan de in de wet voorziene sanctie niet eens worden toegepast omdat er geen plaats is in de gevangenis. Zo krijg je een ongedisciplineerd volk dat doet waar het zin in heeft: u en ik.

Niet zo in Saudi-Arabië. Steel daar bijvoorbeeld een portefeuille of ruk een autospiegel af, en de volgende dag bungelt u aan de galg. Dus indien Michel Preud’homme zich in Saudi-Arabië gedraagt zoals hij dat hier deed, zal het niet bij een verwijzing naar de tribune blijven. In Saudi-Arabië is de scheidsrechter altijd wel familie van een of andere machtige sjeik, en de voorzitter van de scheidsrechterscommissie bezit vijf oliebronnen. Dat is vier meer dan bij ons.

Verder wensen wij Michel alle succes, en welkom terug in oktober. (‘Tip 1: verlies nooit een wedstrijd.’)

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content