Michel: ‘Mensen die onbezorgd naar hun werk gingen, werden geraakt door meest extreme barbarij’

Premier Charles Michel © Belga Image

Premier Charles Michel (MR) benadrukt dat ‘alles in het werk wordt gesteld om onze vrijheden en manier van leven te beschermen.’

“We blijven verenigd en volledig gemobiliseerd om onze vrijheden en manier van leven te beschermen”. Die boodschap gaf premier Charles Michel richting “diegenen die kiezen voor de barbarij”, na afloop van een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. Hij hoopt dat alles in het werk kan worden gesteld om zo snel mogelijk naar het normale leven terug te keren.

Woensdagvoormiddag vindt een nieuwe evaluatie plaats van het dreigingsniveau. Dat werd dinsdag verhoogd tot niveau 4 voor het hele land na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro. De premier bevestigde de verhoogde aanwezigheid van militairen in het straatbeeld en de toegenomen grenscontroles in samenwerking met de buurlanden. Alles wordt in het werk gesteld om het openbaar vervoer binnen een redelijke termijn opnieuw te openen, luidde het.

Nationale rouw

Premier Michel haalde ook de beslissing aan om drie dagen van nationale rouw af te kondigen. Dat is een uitzonderlijk lange periode. Bij de ramp in Gellingen werd één dag nationale rouw ingesteld. De laatste keer dat het om een periode van drie dagen ging, was bij het overlijden van koning Boudewijn. Het kernkabinet vergadert woensdag over eventuele bijkomende beslissingen. Een uur ligt daarvoor nog niet vast.

De eerste minister had het over de meest tragische en wellicht de meest dodelijke aanslagen die ooit in België en Brussel hebben plaatsgevonden. Hij had het over “verscheurde mensenlevens”. Mensen die onbezorgd naar hun werk of naar school gingen, werden geraakt door de “meest extreme barbarij”.

Parijs, Londen en Madrid

Onze vrijheid is in het hart geraakt, ging de premier voort. Hij maakte daarbij de vergelijking met eerdere aanslagen in Parijs, Londen en Madrid en verklaarde veel internationale steunbetuigingen te hebben gekregen. De strijd tegen terreur is een gemeenschappelijke strijd, die zonder grenzen moet worden gevoerd, aldus nog Michel. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content