Opinie

Peter De Roover (N-VA)

‘Michel I lijkt op Di Rupo I zoals een vakantie in de Provence op een weekendje Ardennen’

Peter De Roover (N-VA) Federaal fractieleider van N-VA

Kamerlid Peter de Roover (N-VA) vindt niet dat de regering-Michel grotendeels hetzelfde doet als die van Elio Di Rupo (PS), zoals Servais Verherstraeten (CD&V) zegt. ‘Wie hij hiermee overtuigt, weet ik niet, maar heel duidelijk niet zijn eigen ACW.’

‘Michel I lijkt op Di Rupo I zoals een weekendje Ardennen op een vakantie in de Provence’

Ik mag hem wel, Servais. Ja, ik bedoel dé Servais. Servais Verherstraeten, de fractievoorzitter van CD&V in de Kamer. Geestige vent, sympathieke knol, een koffiekameropvrolijker ook. Vandaag mag hij in De Standaard het Rerum Novarumweekeinde openen; een hoogtepunt voor elke echte ACW’er. En dat is Servais, gepokt en gemazeld. De wereld mag het weten en dan moet er blijkbaar wat gesneerd worden richting de N-VA.

Dat de kabinetten van Kris Peeters en Koen Geens performanter zijn dan die van andere ministers past bij het soort partijpolitieke praat dat er wellicht bij hoort. Wat in koffiekamers gezegd wordt, is nu eenmaal niet altijd voer voor de krant.

Peter De Roover (N-VA)
Peter De Roover (N-VA)© BELGA

Verherstraetens bewering dat deze regering ‘de motor is van de continuïteit’, die ‘exact hetzelfde’ doet als de vorige regering – die van Elio Di Rupo dus -, is een boeiende uitspraak. Wie hij er mee overtuigt, weet ik niet, maar heel duidelijk niet zijn eigen ACW (oh ja, beweging.net heet dat vandaag) die het beleid van deze regering te vuur en te zwaard blijft bekampen.

Servais moet in de koffiekamer ook eens een babbeltje doen met vicepremier Alexander De Croo (Open VLD), ook een ervaringsdeskundige van het kabinet Di Rupo. Die verklaarde in Het Laatste Nieuws onder meer dat deze regering ‘socialer is dan de vorige’ en dat Di Rupo bijvoorbeeld zeven weken nodig had voor de begrotingscontrole terwijl dit kabinet deze klus op één weekeinde klaarde. Een bewijs van coherentie en efficiëntie, vindt De Croo jr. Volgens Servais Verherstraeten doet deze regering exact wat de vorige deed, Alexander De Croo ziet een wereld van verschil.

Misschien is die tegenstelling niet te verklaren door wat deze regering daadwerkelijk uitvoert maar wel door het uitgangspunt van beiden. Als Wim zegt dat Koen achter Mieke staat, dan zegt dat minder over Koen of Mieke dan over Wim. Anderen zullen namelijk even overtuigd beweren dat Mieke achter Koen staat; kwestie van uitgangspunt.

Verherstraeten is zeker niet de enige die deze regering-Michel op dezelfde lijn zet als de vorige van Di Rupo. Jean-Marie Dedecker (LDD) of Peter Mertens (PVDA) zijn daar ook van overtuigd.

Vanuit extreem-liberaal oogpunt zitten Michel en Di Rupo in één en dezelfde pseudo-socialistische pot nat. Volgens extreem-links is deze regering net zoals de vorige ziek in het neo-liberale bedje.

Servais Verherstraeten (CD&V)
Servais Verherstraeten (CD&V)© BELGA

Hoe extremer iemands visie, hoe meer die er van doordrongen is dat Michel en Di Rupo een zaak is van lood om oud ijzer. Vreemd dat Servais die mening deelt.

Maar eigenlijk komt de aap in het interview zelf uit de mouw. Deze regering gaat voort op de lijn van de vorige regering, zien we opgetekend uit Verheirstraetens mond. ‘De auto van Michel rijdt in dezelfde richting, en even snel, als de auto van Di Rupo. Het enige verschil is dat hij verder rijdt.’

Ja, zo kunnen we weer wel mee met zijn vergelijking. Op die manier bekeken is er ook geen verschil tussen een weekeindje in de Ardennen en een vakantie in de Provence. De auto rijdt in dezelfde richting, en even snel. Het enige verschil is dat hij verder rijdt.

Misschien ben ik het wel meer eens met Verherstraeten dan ik na een snelle lezing van het interview dacht.

Partner Content