‘Michael Jackson had gered kunnen worden’

© Epa

Michael Jackson “had gered kunnen worden” indien hij de gepaste zorgen toegediend gekregen had. Dat zei een cardioloog op het proces van de lijfarts van de zanger.

De cardioloog die woensdag kwam getuigen verklaarde dat, indien de gebeurtenissen zich afgespeeld hebben zoals zijn lijfarts Conrad Murray aan de politie verklaarde, “Michael Jackson gered had kunnen worden” door zijn dokter, indien die niet zo nalatig geweest was in zijn zorg.

Dokter Alon Steinberg baseerde zich daarvoor op de verklaringen van dokter Murray, dat die “twee minuten” de kamer van de zanger verlaten had om naar het toilet te gaan, en dat bij zijn terugkomst Michael Jackson niet meer ademde. “Maar de zanger had nog een hartslag”, aldus Steinberg, “waardoor hij met de gepaste zorgen op dat moment heel zeker gered had kunnen worden.”

Fouten Volgens dokter Steinberg stapelde dokter Murray de fouten op, met als zwaarste tekortkoming dat hij de hulpdiensten niet onmiddellijk verwittigde. “Toen hij Michael Jackson in die toestand aantrof had hij zich moeten realiseren: ik heb niet de juiste apparatuur, ik heb niet de geneesmiddelen en niet het personeel. Hij had onmiddellijk het noodnummer moeten bellen.”

De cardioloog benadrukte dat de zanger gestopt was met ademen, maar dat hij geen hartstilstand had. In die omstandigheden hartmassage toepassen, zoals dokter Murray verklaarde gedaan te hebben, was “nutteloos” en “onvergeeflijk”. Tot slot zei Steinberg ook nog dat propofol niet geschikt is om slapeloosheid te behandelen.

Conrad Murray staat terecht voor onvrijwillige doodslag. Hij riskeert tot vier jaar cel. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content