Mia Doornaert mogelijk nog voor jaareinde voorzitter van Vlaams Fonds voor de Letteren

© Wim Kempenaers

De benoeming van Mia Doornaert tot voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren komt vermoedelijk nog voor het kerstreces op de tafel van de Vlaamse regering. Dat is afhankelijk van de beslissing van de raad van bestuur van maandag.

De aanstelling van columniste en gewezen journaliste Mia Doornaert als voorzitter zorgt sinds de zomer voor controverse. Het was minister-president Geert Bourgeois die barones Doornaert in juli had voorgedragen als vervanger van oud-politicus Jos Geysels die sinds 2009 voorzitter was van het letterenfonds.

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) is de instelling die de Vlaamse literatuur zichtbaarheid wil geven in binnen- en buitenland. Het fonds reikt daarnaast ook beurzen uit aan auteurs, voorziet subsidies voor literaire tijdschriften, auteursgenootschappen, auteurslezingen en literaire evenementen.

De voordracht zorgde voor heel wat hetze in de literaire wereld. De Vlaamse Auteursvereniging (VAV) stapte naar de Raad van State omdat de procedure niet correct gevolgd was. Eigenlijk had de nieuwe raad van bestuur zelf een voorzitter moeten aanduiden en die voordragen aan de Vlaamse regering. Maar dat kon niet omdat de vier nieuwe onafhankelijke bestuursleden nog niet waren aangeduid. Dat gebeurde op 23 november.

Nu de raad van bestuur voltallig is, kan ze maandagavond een voorzitter aanduiden en die voordragen aan de Vlaamse regering. Volgens de woordvoerster van Cultuurminister Sven Gatz zou de voordracht dan nog voor het kerstreces op de tafel van de Vlaamse regering kunnen belanden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content