Meyrem Almaci nieuwe voorzitter Groen

Elke Van den Brandt en Meyrem Almaci, de kandidaat-voorzitters © Belga

Meyrem Almaci heeft het van tegenkandidate Elke Van den Brandt gehaald en wordt de nieuwe voorzitter van Groen.

Meyrem Almaci is de nieuwe voorzitter van Groen. Van de 761 uitgebrachte stemmen (van de 1.000 stemgerechtigden) op het Groen-congres in Brussel haalde Almaci er 60 procent, haar uitdager Elke Van den Brandt 40 procent. De 38-jarige Almaci, Kamerlid en gemeenteraadslid in Antwerpen, volgt Wouter Van Besien op. Jeremie Vaneeckhout wordt ondervoorzitter.

‘Onophoudelijk slecht nieuws voor burger’

“Groen heeft een gouden toekomst. Vandaag hebben we ons 8.000ste lid in de bloemetjes gezet, nooit eerder hadden we zoveel leden”, bedankte de nieuwe voorzitter de leden voor het vertrouwen. “We hebben drie verkiezingen op rij gewonnen en meer mensen dan ooit overwegen om op Groen te stemmen. Samen met jullie wil ik de volgende stap zetten en de hoofden en harten veroveren voor een groene én sociale toekomst.”

Almaci had het in haar aanvaardingsspeech ook over het huidige beleid. “Voor de burger stopt het slechte nieuws niet. De rechtse regeringen van N-VA, Open VLD en CD&V brengen alleen maar onheilsberichten en stijgende facturen voor de burgers. Van water tot elektriciteit, bustickets en school, crèche en deeltijds werk”, zo staat in een persbericht van de partij.

‘Het kan anders’

De voorzitster sprak ook een boodschap uit van hoop en perspectief: “Ja, het kan wel degelijk anders. De keuzes van de regering zijn bewust en ideologisch. Ze zijn geen toeval. Groen zet daar een duidelijk alternatief tegenover. Via een eerlijke bijdrage van de grootste vermogens. Gezondheid op de job en waar je woont moet hoger op de politieke agenda. We mogen geen budgettaire en geen ecologische schuld doorschuiven naar onze kinderen en kleinkinderen.”

Genderevenwicht

Met de voorzittersverkiezing sloot Groen haar tweedaags Fastforwardcongres af waarbij ook de statuten werden vernieuwd. Partijbestuur en politieke raad werden versterkt, het lokale niveau verder uitgebouwd, de inspraak van de leden werd vergroot met een jaarlijkse ledenbevraging en op alle niveaus werd genderevenwicht ingevoerd. Daarnaast werd er ook een nieuw partijbestuur en afgevaardigden in de Europese groene partij verkozen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content