Tina Schuermans

‘Mevrouw De Block, vrijwilligerswerk is onbetaalbaar’

Tina Schuermans Voorzitster bij Chirojeugd Vlaanderen en stafmedewerker bij de Vereniging Vlaamse Jeugddiensten

Tina Schuermans, voorzitster bij Chirojeugd Vlaanderen en vrijwillig duizendpoot, reageert op het voorstel van Maggie De Block om vrijwilligers die actief zijn in een jeugdbeweging tot 500 euro per maand te laten bijverdienen. ‘Vrijwillig engagement kun je niet vertalen in economische begrippen of bedragen.’

Als voorzitster van Chirojeugd Vlaanderen ben ik dagelijks meerdere uren bezig met mijn passie, net zoals onze meer dan 16 000 leiders en -leidsters, elke week opnieuw. Ze zetten zich kosteloos in om kinderen en jongeren een onvergetelijke vrije tijd te bezorgen, zomaar, vanuit een ideaalbeeld, vanuit een engagement, vanuit de Chirodroom.

Ze krijgen de ruimte om in alle vrijheid te spelen, ervaringen op te doen en vooral zichzelf te zijn. In tijden waar sociale druk en prestatiedrang alomtegenwoordig zijn, zou je bijna gek zijn om vrijwillig zo’n tijdrovend engagement op te nemen zonder ervoor betaald te worden.

Als je mij vraagt waarom ik zoveel tijd in Chiro steek, is dat niet eenvoudig te omschrijven. Je kunt gewoon je ding doen, in een veilige omgeving, zonder scheef bekeken of beoordeeld te worden. Je krijgt kansen, van het ontmoeten van interessante mensen tot het leren om verantwoordelijkheden op te nemen. Je groeit ervan als mens: ‘Het is een stuk van jezelf, ’t zit onder je vel’.

Het is net daarom dat mijn engagement als leidster niet gaat om wat er tegenover staat. Het vertrekt van een intense goesting om iets te willen doen voor kinderen en jongeren. Om anderen te helpen, om iets te betekenen in mijn buurt waar mijn Chirogroep actief is. Om maatschappelijk relevant te zijn en de samenleving mee vorm te geven, om zelfs de wereld rechtvaardiger proberen te maken.

‘Mevrouw De Block, vrijwilligerswerk is onbetaalbaar’

Vrijwillig engagement kun je niet vertalen in economische begrippen of bedragen. Dat is net de kern van vrijwilligerswerk, het is onbetaalbaar. Met het voorstel om vrijwilligers die actief zijn in een jeugdbeweging tot 500 euro per maand te laten bijverdienen, plaatst minister De Block mij in een economisch systeem van vraag en aanbod en onderlinge concurrentie.

Ik wil in een samenleving leven waar ik kan rekenen op mijn vrienden, buren of medeburgers om elkaar bij te staan bij zorgtaken, in te springen bij een klus of de kinderen af te halen van school zonder dat hier een geldprestatie tegenover staat. Een samenleving die uitgaat van het voor wat hoort wat-denken maakt me ongerust.

Vrijwillig engagement draait om elkaar iets gunnen, elkaar bijstaan en het opnemen voor de ander zonder hier iets tegenover te stellen. Elke week opnieuw. Raak dus niet aan de kern van ons vrijwilligerswerk en hou die vergoeding voor bekeken, we ruilen ze graag in voor de lachende gezichten van de kinderen en jongeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content