Meryame Kitir (SP.A): ‘Parket moet dossier gerechtsdeurwaarders onderzoeken’

Meryame Kitir: 'Controle door de eigen beroepsgroep werkt niet.' © BelgaImage
Michel Vandersmissen
Michel Vandersmissen Redacteur van Knack

Meryame Kitir (SP.A) wil een onderzoek naar een groep Oost-Vlaamse gerechtsdeurwaarders na getuigenissen in Knack.

‘Dat er een industrie bestaat aan schuldinvorderaars die zich verrijkt op de miserie van mensen met schulden was al lang duidelijk, maar dit is werkelijk hallucinant’, zegt Meryame Kitir (fractieleider SP.A) aan Knack. ‘Zo mogelijk nóg erger is de reactie van de voorzitter van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders. Die stelt fijntjes dat het niet tot de kerntaak van een gerechtsdeurwaarder behoort om miljonair te worden op kap van de meest kwetsbaren in onze samenleving door hen onterechte kosten aan te rekenen. Dit is gewoon criminaliteit.’

Vindt u het normaal dat deze gerechtsdeurwaarders een veilingzaal mét commerciële doeleinden exploiteren?

Meryame Kitir: Een gerechtsdeurwaarder is een ambtenaar en moet zowel het belang van de schuldeiser als van de schuldenaar vooropstellen. Met dit soort constructies dient hij enkel zijn eigen belang.

Gerechtsdeurwaarders moeten onder controle van de FOD Economie worden geplaatst.

Is er een gebrek aan controle op het werk van gerechtsdeurwaarders?

Kitir: Uit het jaarverslag 2017 van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders (NKG) blijkt dat er 76 klachten behandeld werden. Amper 6 klachten hebben geleid tot verdere stappen tegen de betrokken gerechtsdeurwaarders. De andere werden geklasseerd zonder gevolg. Die cijfers zeggen genoeg: controle door de eigen beroepsgroep werkt niet. Daarom hebben wij een wetsvoorstel ingediend om gerechtsdeurwaarders onder controle van de Federale Overheidsdienst Economie te plaatsen.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) had aangekondigd dat hij de juridische beroepen zou moderniseren. Daar is niets van in huis gekomen.

Kitir: Met de SP.A hebben wij een reeks wetsvoorstellen ingediend om de schuldindustrie aan banden te leggen: een halvering van de innings- en afkortingsrechten, de plafonnering van schadebedingen en interesten, de actualisering van de lijst van de niet-beslagbare goederen, het vermijden van deficitaire openbare verkopen… Telkens als minister Geens daarover werd geïnterpelleerd, stuurde hij ons wandelen door te zeggen dat onze voorstellen zouden worden bekeken samen met de hervorming van het gerechtsdeurwaardersberoep. In 2018 lekte het rapport voor de hervorming uit. Het bleek geschreven door en voor gerechtsdeurwaarders. Het resultaat: een modernisering op maat van de deurwaarder, maar niet van de gedupeerde. Maar wat had men anders verwacht? Vragen aan de oude rotten in het vak om de regelgeving te moderniseren die op hen van toepassing is, is als vragen aan criminelen om het strafwetboek te moderniseren.

Meryame Kitir (SP.A): 'Parket moet dossier gerechtsdeurwaarders onderzoeken'

Naschrift:

Knack vroeg ook een reactie aan minister Geens, maar net als na de moord op Julie Van Espen verwijst hij naar de gerechtelijke onafhankelijkheid om niet te reageren. ‘De Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders gaat de zaak onderzoeken. Dat moet in volle onafhankelijkheid gebeuren’, laat Geens’ woordvoerder weten. De vraag is hoe onafhankelijk, want de voorzitter van de NKG gaf in Knack toe zelf aandeelhouder te zijn van de betrokken veilingzaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content