Zimbabwe vergelijkt verjaardag Mugabe met geboorte van Jezus

22/02/16 om 12:05 - Bijgewerkt om 12:04

Een verjaardag van Robert Mugabe gaat in Zimbabwe nooit onopgemerkt voorbij. Ook dit jaar is er weer ophef over het decadente verjaardagsfeestje van 's werelds oudste staatshoofd.

Zimbabwe vergelijkt verjaardag Mugabe met geboorte van Jezus

Robert Mugabe © Reuters

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe, die sinds de onafhankelijkheid van het land aan de macht is, vierde zondag zijn 92e verjaardag. En dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan. De overheidskrant Sunday Mail pakte uit met een extra bijlage van 16 pagina's waarin de verjaardag van de leider vergeleken wordt met de geboorte van Jezus Christus. Op de cover van de bijlage stond: 'Thank You Bob, We now have a voice, since 1980.'

Olifant op het menu

Op 27 februari wordt ook een groot publiek feest georganiseerd in de zuidoostelijke stad Masvingo, een gewoonte die al dateert van 1986, maar net zoals de voorbije jaren zorgt de party voor heel wat controverse. Dergelijke feestjes waarbij duizenden gasten naar believen mogen eten en drinken, kosten jaarlijks zo'n miljoen dollar en blinken niet meteen uit door hun politieke correctheid. Vorig jaar stonden onder meer een jonge olifant, buffels en impala's op het menu.

Maar dit jaar klinkt de kritiek nog luider. Zimbabwe wordt immers geteisterd door een van de zwaarste droogtes in jaren door het El Niño-weerfenomeen waardoor meer dan 3 miljoen mensen afhankelijk zijn van Amerikaanse en Europese voedselhulp. Mugabe riep onlangs zelfs de noodtoestand uit.

Hongersnood of niet, Mugabe wil zijn plannen voor het feestje toch doorzetten. Om de critici enigszins de mond te snoeren, werd een inzamelingsacties bij politici en zakenmensen georganiseerd om fondsen te werven voor het feest. Zo betaalden ze tussen de 5.000 en 100.000 dollar voor een tafel van 10 op een banket vorige vrijdag. Het diner was uitverkocht, zegt Tongai Kasukuwere, lid van de jongerenafdeling van de regerende Zanu-partij, en de organisator van het evenment. 'De mogelijkheid om fondsen te werven om een van Afrika's grootste iconen te eren in een moeilijke periode is een bewijs van onze veerkracht', aldus Kasukuwere. 'Het is niet dat we voedsel nemen die bedoeld is voor droogteprogramma's. Dit zijn vrijwillige donateurs.'

Ongehoord

Toch vinden tegenstanders van Mugabe het openlijk feesten te midden van een dergelijke hongersnood ongehoord. Ze willen dat de president zijn feestje dit jaar een keertje overslaat.

Mugabe is 's werelds oudste staatshoofd en is al 36 jaar aan de macht in Zimbabwe. De president zou na een hartaanval in januari erg verzwakt zijn maar wil naar eigen zeggen blijven regeren tot aan zijn dood. Na zijn dood zou zijn echtgenote Grace de touwtjes in handen willen nemen. (TE)

Onze partners