Huidig president Abdoulaye Wade mag wel voor een derde termijn gaan. Na de publicatie van de beslissingen ontstonden er relletjes in de hoofdstad Dakar. Dat president Wade mag deelnemen, is omstreden. Zijn tegenstanders vinden dat hij geen kandidaat meer kan zijn omdat hij er al twee termijnen heeft opzitten. Ze spreken van een "grondwettelijke staatsgreep".

Handtekeningen

De grondwettelijke raad keurde veertien van de zeventien ingediende dossiers goed. Behalve Wade mogen ook onder meer drie van zijn voormalige premiers die naar de oppositie zijn overgestapt (Idrissa Seck, Macky Sall en Moustapha Niasse) deelnemen, net als de leider van de socialistische partij, Ousmane Tanor Dieng.

Volgens de grondwettelijke raad verzamelde Youssou Ndour niet de geëiste 10.000 geldige handtekeningen. "Hij heeft een lijst ingediend van 12.936 kiezers die zijn kandidatuur steunen, maar daarvan konden er maar 8.911 geïdentificeerd en gevalideerd worden", luidt het.

De zanger raakte bij ons vooral bekend door zijn samenwerking met Peter Gabriel tijdens de jaren tachtig en door het duet "7 Seconds" met Neneh Cherry.

Rellen

Na de bekendmaking door de grondwettelijke raad raakten jongeren slaags met de politie in Dakar. De jongeren, die al uren op de publicatie wachtten, gooiden stenen naar agenten. Die reageerden met traangas en de wapenstok. Vrijdagmiddag was er nog een incidentloze betoging geweest tegen de kandidatuur van de huidige president. (Belga/RDM)

Huidig president Abdoulaye Wade mag wel voor een derde termijn gaan. Na de publicatie van de beslissingen ontstonden er relletjes in de hoofdstad Dakar. Dat president Wade mag deelnemen, is omstreden. Zijn tegenstanders vinden dat hij geen kandidaat meer kan zijn omdat hij er al twee termijnen heeft opzitten. Ze spreken van een "grondwettelijke staatsgreep". HandtekeningenDe grondwettelijke raad keurde veertien van de zeventien ingediende dossiers goed. Behalve Wade mogen ook onder meer drie van zijn voormalige premiers die naar de oppositie zijn overgestapt (Idrissa Seck, Macky Sall en Moustapha Niasse) deelnemen, net als de leider van de socialistische partij, Ousmane Tanor Dieng. Volgens de grondwettelijke raad verzamelde Youssou Ndour niet de geëiste 10.000 geldige handtekeningen. "Hij heeft een lijst ingediend van 12.936 kiezers die zijn kandidatuur steunen, maar daarvan konden er maar 8.911 geïdentificeerd en gevalideerd worden", luidt het. De zanger raakte bij ons vooral bekend door zijn samenwerking met Peter Gabriel tijdens de jaren tachtig en door het duet "7 Seconds" met Neneh Cherry. RellenNa de bekendmaking door de grondwettelijke raad raakten jongeren slaags met de politie in Dakar. De jongeren, die al uren op de publicatie wachtten, gooiden stenen naar agenten. Die reageerden met traangas en de wapenstok. Vrijdagmiddag was er nog een incidentloze betoging geweest tegen de kandidatuur van de huidige president. (Belga/RDM)