Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat de PVV - de partij van Geert Wilders - deze week een zetelwinst zou boeken van 22 zetels. De partij zou een recordaantal van maar liefst 37 zetels (+22) halen als er nu verkiezingen in Nederland zouden plaatsvinden.

Coalitiepartijen verliezen meerderheid

De VVD verliest 22 van de 41 zetels. De PvdA verliest virtueel nog meer, 28 van de 38 zetels. Mochten de Nederlanders vandaag naar de stembus trekken - en hun stemgedrag uit de peiling volgen - dan houden de coalitiepartijen maar 29 zetels over. Ze beschikken nu over een meerderheid in de Tweede Kamer van 79 zetels.

Maar het is niet in de eerste plaats de partij PVV die het vertrouwen van de Nederlanders wint, dat is de omstreden politicus en voorman van de partij Geert Wilders zelf.

Populairder dan de premier

Wilders staat aan kop in het klassement die de populariteit van de Nederlandse politici rangschikt. Hij heeft premier Rutte overklast, die traditioneel veel hoger scoort dan de PVV-leider. Dat is zondag niet langer het geval, blijkt uit de poll. Wilders krijgt een waardering van 4,2 en Rutte een van 3,9.

Erger voor Rutte is dat Wilders beter scoort onder de kiezers van de partij van de premier, met name de VVD. Allicht nog erger voor Rutte is het feit dat onder hoger opgeleiden de partij van Wilders aan populariteit wint: 14 procent tegenover 5 procent in een peiling van afgelopen zomer. Van de lager opgeleiden kiest vandaag 37 procent voor de PVV, tegenover 21 procent in juli.

Het succes van Wilders wordt algemeen verklaard door zijn onverzettelijke standpunten over de vluchtelingenstroom en de daaraan gekoppelde asielcrisis.

Imagoschade

Werkgeversvoorzitter Hans de Boer heeft zondag al zijn bezorgdheid geuit over het toenemend succes van Wilders en zijn partij. De werkgeverstopman vreest namelijk dat Nederland imagoschade zal oplopen door het succes van de PVV.

'Als Nederland het imago krijgt dat het weinig met het buitenland te maken wil hebben en bang is voor andere culturele invloeden, dan is dat een zorgpunt', aldus de Boer.

(VK/BO)

Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat de PVV - de partij van Geert Wilders - deze week een zetelwinst zou boeken van 22 zetels. De partij zou een recordaantal van maar liefst 37 zetels (+22) halen als er nu verkiezingen in Nederland zouden plaatsvinden.De VVD verliest 22 van de 41 zetels. De PvdA verliest virtueel nog meer, 28 van de 38 zetels. Mochten de Nederlanders vandaag naar de stembus trekken - en hun stemgedrag uit de peiling volgen - dan houden de coalitiepartijen maar 29 zetels over. Ze beschikken nu over een meerderheid in de Tweede Kamer van 79 zetels. Maar het is niet in de eerste plaats de partij PVV die het vertrouwen van de Nederlanders wint, dat is de omstreden politicus en voorman van de partij Geert Wilders zelf. Wilders staat aan kop in het klassement die de populariteit van de Nederlandse politici rangschikt. Hij heeft premier Rutte overklast, die traditioneel veel hoger scoort dan de PVV-leider. Dat is zondag niet langer het geval, blijkt uit de poll. Wilders krijgt een waardering van 4,2 en Rutte een van 3,9. Erger voor Rutte is dat Wilders beter scoort onder de kiezers van de partij van de premier, met name de VVD. Allicht nog erger voor Rutte is het feit dat onder hoger opgeleiden de partij van Wilders aan populariteit wint: 14 procent tegenover 5 procent in een peiling van afgelopen zomer. Van de lager opgeleiden kiest vandaag 37 procent voor de PVV, tegenover 21 procent in juli. Het succes van Wilders wordt algemeen verklaard door zijn onverzettelijke standpunten over de vluchtelingenstroom en de daaraan gekoppelde asielcrisis.Werkgeversvoorzitter Hans de Boer heeft zondag al zijn bezorgdheid geuit over het toenemend succes van Wilders en zijn partij. De werkgeverstopman vreest namelijk dat Nederland imagoschade zal oplopen door het succes van de PVV.'Als Nederland het imago krijgt dat het weinig met het buitenland te maken wil hebben en bang is voor andere culturele invloeden, dan is dat een zorgpunt', aldus de Boer.(VK/BO)