Vaclav stond symbool voor verandering en vernieuwing van de democratie in Oost-Europa. Dat stellen premier Elio Di Rupo (PS) en liberaal fractieleider in het Europees parlement Guy Verhofstadt (Open VLD).

"Havel was een letterkundige die symbool stond voor de vernieuwing van de democratie in Oost-Europa dankzij zijn strijd voor de rechten van de mens in zijn land en op wereldschaal. Hij heeft voor alle vrijheden gestreden. Onderdrukking noch gevangenisstraf konden zijn doorzettingsvermogen aantasten. Hij begeleidde ook het democratiseringsproces van zijn land en hielp het mee de Europese Unie binnen te loodsen," aldus Di Rupo, die zijn deelneming betuigd aan de familieleden van Havel en aan heel de Tsjechische bevolking.

Verhofstadt: "Havel vertegenwoordigt een periode van verandering in Centraal- en Oost-Europ. Havel geloofde in de macht van het volk. Als gevangene die het tot president schopte was hij een nederig man die een legende werd. Europa zal Vaclav Havels erfenis herinneren en koesteren".

"Grote Europeaan"De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemt Havel "een grote Europeaan" die vocht voor vrijheid en democratie.

De Britse premier David Cameron zegt dat "Europa veel aan Havel is verschuldigd".

De Franse president Nicolas Sarkozy noemt Havel een "geëngageerde Europeaan" die zich "onvermoeibaar inzette voor democratie en vrijheid".

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat Havels "woorden en leiderschap voor miljoenen mensen een inspiratiebron waren". "Zijn woorden zullen nog lange tijd naklinken".

Ook Europees president Herman Van Rompuy noemt de ex-dissident "een van de groten". "Hij maakte de geschiedenis van zijn land en las het verhaal van onze tijd", zegt Van Rompuy op zijn Facebookpagina.

"Zijn naam zal altijd verbonden bijven aan de Europese eenmaking en aan het uitdragen van de waarden van de EU naar centraal en Oost-Europa", zegt EU-Commissievoorzitter Barroso.

De voormalige Poolse verzetsstrijder en president Lech Walesa zegt dat Europa "de stem van Havel zal missen".

In Tsjechië zelf noemt president Vaclav Klaus Havel "het symbool van het moderne Tsjechië". (Belga/KVDA)

Vaclav stond symbool voor verandering en vernieuwing van de democratie in Oost-Europa. Dat stellen premier Elio Di Rupo (PS) en liberaal fractieleider in het Europees parlement Guy Verhofstadt (Open VLD). "Havel was een letterkundige die symbool stond voor de vernieuwing van de democratie in Oost-Europa dankzij zijn strijd voor de rechten van de mens in zijn land en op wereldschaal. Hij heeft voor alle vrijheden gestreden. Onderdrukking noch gevangenisstraf konden zijn doorzettingsvermogen aantasten. Hij begeleidde ook het democratiseringsproces van zijn land en hielp het mee de Europese Unie binnen te loodsen," aldus Di Rupo, die zijn deelneming betuigd aan de familieleden van Havel en aan heel de Tsjechische bevolking. Verhofstadt: "Havel vertegenwoordigt een periode van verandering in Centraal- en Oost-Europ. Havel geloofde in de macht van het volk. Als gevangene die het tot president schopte was hij een nederig man die een legende werd. Europa zal Vaclav Havels erfenis herinneren en koesteren". "Grote Europeaan"De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemt Havel "een grote Europeaan" die vocht voor vrijheid en democratie. De Britse premier David Cameron zegt dat "Europa veel aan Havel is verschuldigd". De Franse president Nicolas Sarkozy noemt Havel een "geëngageerde Europeaan" die zich "onvermoeibaar inzette voor democratie en vrijheid". De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat Havels "woorden en leiderschap voor miljoenen mensen een inspiratiebron waren". "Zijn woorden zullen nog lange tijd naklinken". Ook Europees president Herman Van Rompuy noemt de ex-dissident "een van de groten". "Hij maakte de geschiedenis van zijn land en las het verhaal van onze tijd", zegt Van Rompuy op zijn Facebookpagina. "Zijn naam zal altijd verbonden bijven aan de Europese eenmaking en aan het uitdragen van de waarden van de EU naar centraal en Oost-Europa", zegt EU-Commissievoorzitter Barroso. De voormalige Poolse verzetsstrijder en president Lech Walesa zegt dat Europa "de stem van Havel zal missen". In Tsjechië zelf noemt president Vaclav Klaus Havel "het symbool van het moderne Tsjechië". (Belga/KVDA)