Waarom Nederland Friso respecteerde: de prins verkoos het meisje boven de titel

© Belga
Simon Demeulemeester

Prins Johan Friso kwam in opspraak toen hij in het huwelijk wilde treden met Mabel Wisse Smit. Zij zou een relatie hebben gehad met maffiabaas Klaas Bruinsma.

Prins Johan Friso kwam in opspraak toen hij in het huwelijk wilde treden met Mabel Wisse Smit. Zij zou in het begin van de jaren ’90 bevriend zijn geweest met de ondertussen overleden maffiabaas Klaas Bruinsma. Friso deed afstand van zijn titel om toch met Mabel te kunnen trouwen.

Mabel Wisse Smit, de vrouw van de tweede zoon van prinses Beatrix prins Johan Friso, kwam in 2003 zwaar onder vuur te liggen omdat zebanden zou gehad hebben met de maffiabaas Klaas Bruinsma. Bruinsma groeide op korte termijn uit tot een van de grootste drugshandelaars uit de Nederlandse geschiedenis. Hij stond aan het hoofd van een maffia-achtige organisatie die de helft van de West-Europese markt van drugs voorzag. In 1991 werd Bruinsma vermoord.

Minnares van topgangster

Hoewel Mabel contact, laat staan een relatie, ontkende, kwamen verschillende getuigen met andere verhalen op de proppen. Zo beweerde een lijfwacht van Bruinsma dat ze weldegelijk de minnares van de topgangster was.

De charmante Mabel staat nu bekend als iemand die zich inzet voor problemen als armoede en conflicten, maar bij haar verloving in 2003 bracht ze het Koninklijk Huis in ernstige verlegenheid. Wisse Smit kostte Friso zijn lidmaatschap van het Koninklijk Huis.

Koninklijke grafkelders

Mabel kwam in beeld toen ze in oktober 2002 tot veler verbazing meeging in de koninklijke grafkelders onder de Nieuwe Kerk in Delft om prins Claus naar zijn laatste rustplaats te brengen. In het familiegraf daalde verder alleen de allernaaste familie af. Het werd op die trieste dag meteen duidelijk dat Mabel de vrouw van Johan Friso zou worden.

Mabel Wisse Smit werd op 11 augustus 1968 geboren in Pijnacker als dochter van Henk Los en Flos Kooman. Haar vader verdronk in de Loosdrechtse plassen toen zij 9 jaar was. Ze groeide op in het Gooi. In 1993 studeerde zij af aan de Universiteit van Amsterdam in economie en in politieke wetenschappen (cum laude). Mabel richtte begin 1994 de European Action Council for Peace in the Balkans op, een non-gouvermentele organisatie die zich inspande voor vrede, democratie en stabiliteit op de Balkan.

The Elders

Ze was tot 1997 directeur, daarop werd ze directeur van het Open
Society Institute in Brussel. Dit instituut zet zich onder andere in
voor het bevorderen van democratie en mensenrechten. In 1995 was Mabel ook medeoprichter van de Nederlandse Stichting War Child. Sinds 2008 is ze directeur van The Elders, bestaande uit invloedrijke personen als Nelson Mandela en Kofi Annan die oplossingen zoeken voor mondiale problemen.

In de jaren 90 was ze stevig bevriend met Muhamed Sacirbey,
oud-ambassadeur van Bosnië bij de VN en voormalig minister. Nadat hij door mogelijke verduistering in opspraak was gekomen, nam ze afstand van hem.

Verloving

In juni 2003 kondigde koningin Beatrix met trots de verloving van
Friso met Mabel aan. De Kamer liet weten het stel toestemming te
geven voor het huwelijk. Maar Mabel bleek later ook omgang te hebben gehad met topcrimineel Klaas Bruinsma. Toenmalig premier Balkenende voelde zich geschaad in zijn vertrouwen en liet weten dat er geen toestemming voor het huwelijk zou worden gevraagd.

Volgens Balkenende had Wisse Smit in een gesprek met hem
“onvolledige en onjuiste” informatie verschaft. In een brief van het paar zelf, die Balkenende ook openbaar maakte, gaf Mabel Wisse Smit toe dat ze een meer dan oppervlakkige relatie heeft gehad met Bruinsma en dat deze intensiever was dan ze eerder tegen de premier had gezegd. Ze hield echter staande dat het geen liefdesrelatie was.

Criminele activiteiten

Friso en Mabel, cum laude afgestudeerd in de Economie en in Politieke Wetenschappen, beslisten over die contacten niets te vertellen aan de toenmalige Nederlandse minister-president en de koningin omdat Marbel zelf niet bij criminele activiteiten betrokken was geweest. Een beslissing die hen niet in dank werd afgenomen. Hoewel de Tweede Kamer in 2003, meteen na de verloving, had laten verstaan niets tegen het huwelijk te hebben, kwam er een scherpe reactie van de toenmalige premier Jan Peter Balkenende (CDA) tijdens de commotie. ‘Een meer dan oppervlakkige relatie’

Ook al boden Friso en Mabel hun “oprechte verontschuldigigen” aan aan de regering, de koning en “iedereen die ze gekwetst hadden”, de premier vond dat het vertrouwen geschonden was. In oktober 2003 zei Balkenende dat indien een huwelijk tussen prins Friso en Wisse Smit zou plaats vinden, Friso het recht op troonopvolging zou verliezen.

Toen Balkenende bekend maakte dat Friso geen toestemming zou vragen voor het huwelijk, kwam de prins dus voor de keuze te staan: Mabel of de troon. Op 24 april 2004 traden Friso en Mabel in het huwelijk, waardoor hij sindsdien geen deel meer uitmaakt van het Koninklijk Huis. Mabel en Friso kregen twee dochters: Luana (2005) en Zaria (2006).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content