Één werd vader tijdens zijn gevangenisschap. Een ander keerde terug naar het aardoppervlak met een eerste versie voor een boek. En een derde werd begroet door zijn minnares terwijl zijn vrouw thuis bleef. Ziehier het publieke leven van de bevrijde mijnwerkers.

Voor ze vast kwamen te zitten onder de grond waren de 33 Chileense mijnwerkers, die woensdag bevrijd werden, gewone, onbekende arbeiders die onder de Chileense woestijn naarstig hun werk deden.

Nu zijn ze nationale helden en wereldwijde mediasterren en ligt hun privéleven te grabbel. Hun redding werd live uitgezonden op de televisie en door miljoenen mensen in de wereld gevolgd. 1.500 journalisten waren ter plaatste om verslag uit te brengen.

Tijdens de lange weken van opsluiting onder de grond, schreef Victor Segovia tientallen pagina's van wat een eerste boek zou kunnen worden over de mijnramp. Een boek waar duidelijk heel wat belangstelling voor bestaat onder uitgeverijen. En Ariel Ticona werd eerder deze maand vader van een dochtertje, Esperanza, ofwel "Hoop".

Twee vrouwen

Maar het is vooral het verhaal van de 50-jarige Johnny Barrios dat de meeste aandacht kreeg. De mijnwerker had voor hij onder de grond dook twee vrouwen achtergelaten: zijn vervreemde echtgenote, waarmee hij al 28 jaar getrouwd is, en zijn minnares.

Beide vrouwen waren aanwezig in het tentenkamp waar de familieleden van de mijnwerkers verbleven en gingen bijna met elkaar op de vuist toen ze elkaar in de eetzaal tegenkwamen. Het publiek was dus in blijde verwachting van de mogelijke taferelen bij de begroeting van Barrios.

Het was zijn minnares, de blonde Susana Valenzuela, die de onfortuinlijke mijnwerker opwachtte en stevig in de armen vloog toen hij uit de reddingsschacht tevoorschijn kwam. Zijn echtgenote, de 58-jarige Marta Salinas, begroette hem niet.

Volgens Salinas verdeelde Barrios de laatste jaren zijn tijd tussen de twee vrouwen. Het was bovendien Susana Valenzuela die haar op de hoogte bracht van het nieuws van het mijnongeluk. Maar toen de dag van de redding aanbrak, wilde Barrios dat beide vrouwen aanwezig zouden zijn. Zijn echtgenote bleef thuis en volgde de redding op de televisie.

Één werd vader tijdens zijn gevangenisschap. Een ander keerde terug naar het aardoppervlak met een eerste versie voor een boek. En een derde werd begroet door zijn minnares terwijl zijn vrouw thuis bleef. Ziehier het publieke leven van de bevrijde mijnwerkers. Voor ze vast kwamen te zitten onder de grond waren de 33 Chileense mijnwerkers, die woensdag bevrijd werden, gewone, onbekende arbeiders die onder de Chileense woestijn naarstig hun werk deden. Nu zijn ze nationale helden en wereldwijde mediasterren en ligt hun privéleven te grabbel. Hun redding werd live uitgezonden op de televisie en door miljoenen mensen in de wereld gevolgd. 1.500 journalisten waren ter plaatste om verslag uit te brengen. Tijdens de lange weken van opsluiting onder de grond, schreef Victor Segovia tientallen pagina's van wat een eerste boek zou kunnen worden over de mijnramp. Een boek waar duidelijk heel wat belangstelling voor bestaat onder uitgeverijen. En Ariel Ticona werd eerder deze maand vader van een dochtertje, Esperanza, ofwel "Hoop". Twee vrouwen Maar het is vooral het verhaal van de 50-jarige Johnny Barrios dat de meeste aandacht kreeg. De mijnwerker had voor hij onder de grond dook twee vrouwen achtergelaten: zijn vervreemde echtgenote, waarmee hij al 28 jaar getrouwd is, en zijn minnares. Beide vrouwen waren aanwezig in het tentenkamp waar de familieleden van de mijnwerkers verbleven en gingen bijna met elkaar op de vuist toen ze elkaar in de eetzaal tegenkwamen. Het publiek was dus in blijde verwachting van de mogelijke taferelen bij de begroeting van Barrios. Het was zijn minnares, de blonde Susana Valenzuela, die de onfortuinlijke mijnwerker opwachtte en stevig in de armen vloog toen hij uit de reddingsschacht tevoorschijn kwam. Zijn echtgenote, de 58-jarige Marta Salinas, begroette hem niet. Volgens Salinas verdeelde Barrios de laatste jaren zijn tijd tussen de twee vrouwen. Het was bovendien Susana Valenzuela die haar op de hoogte bracht van het nieuws van het mijnongeluk. Maar toen de dag van de redding aanbrak, wilde Barrios dat beide vrouwen aanwezig zouden zijn. Zijn echtgenote bleef thuis en volgde de redding op de televisie.