Tegen het Nederlandse koppel Jantje van der W. en Gideon S. uit Sibculo, dat in juli 2008 de Belgische baby J. voor 7.500 euro kocht van een koppel uit Gent, is donderdag een jaar cel voorwaardelijk geëist. De uitspraak volgt op 14 juli. Het stel uit Sibculo heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland een originele akte vervalst, bleek op de zitting in de rechtbank van Zwolle. Het OM heeft het kopen van de baby niet ten laste gelegd. 'Het kopen van een baby is in Nederland niet verboden. In België wel en daar staan forse straffen op', luidde het.

Het OM tilt zwaar aan deze zaak omdat een kind als handelswaar heeft gefungeerd. Voor het niet voldoen aan de adoptievoorschriften vroeg de officier om elk een boete van 1.000 euro op te leggen, ook voorwaardelijk.

Advertentie
Het Nederlandse paar kwam via een internetadvertentie in contact met een stel uit Gent dat een gezin zocht voor hun toekomstige kind vanwege relatieproblemen. Het kind werd verkocht voor 7.500 euro.
In november 2008 begon het onderzoek na een televisie-uitzending. Omdat België aanvankelijk beide koppels wilde vervolgen, gingen de dossiers naar de Belgen. Daarna bleef het stil. De Belgische procureur besloot een civiele zaak van Vanessa af te wachten, die via de rechter wil bewijzen dat ze de biologische moeder van J. is om een omgangsregeling af te dwingen. De strafzaak tegen het Belgische stel is nog niet aangekondigd. Vervolgens duurde het nog een jaar voordat het OM de stukken weer terug kreeg. (Belga/AFP)

Tegen het Nederlandse koppel Jantje van der W. en Gideon S. uit Sibculo, dat in juli 2008 de Belgische baby J. voor 7.500 euro kocht van een koppel uit Gent, is donderdag een jaar cel voorwaardelijk geëist. De uitspraak volgt op 14 juli. Het stel uit Sibculo heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland een originele akte vervalst, bleek op de zitting in de rechtbank van Zwolle. Het OM heeft het kopen van de baby niet ten laste gelegd. 'Het kopen van een baby is in Nederland niet verboden. In België wel en daar staan forse straffen op', luidde het. Het OM tilt zwaar aan deze zaak omdat een kind als handelswaar heeft gefungeerd. Voor het niet voldoen aan de adoptievoorschriften vroeg de officier om elk een boete van 1.000 euro op te leggen, ook voorwaardelijk. Advertentie Het Nederlandse paar kwam via een internetadvertentie in contact met een stel uit Gent dat een gezin zocht voor hun toekomstige kind vanwege relatieproblemen. Het kind werd verkocht voor 7.500 euro. In november 2008 begon het onderzoek na een televisie-uitzending. Omdat België aanvankelijk beide koppels wilde vervolgen, gingen de dossiers naar de Belgen. Daarna bleef het stil. De Belgische procureur besloot een civiele zaak van Vanessa af te wachten, die via de rechter wil bewijzen dat ze de biologische moeder van J. is om een omgangsregeling af te dwingen. De strafzaak tegen het Belgische stel is nog niet aangekondigd. Vervolgens duurde het nog een jaar voordat het OM de stukken weer terug kreeg. (Belga/AFP)