Helmut Schmidt, de voormalige bondskanselier van Duitsland, is overleden in Hamburg. Dat maakte zijn arts bekend, meldt Reuters op gezag van verschillende Duitse media. Schmidt, die al langer ziek was, werd 96 jaar.

Hij werd beschouwd als een man van daden en crisismanager en was tot zijn dood een van de populairste politici van Duitsland.

Schmidt was van 1974 tot 1982 bondskanselier, in opvolging van Willy Brandt. In de uit conservatieven en sociaaldemocraten bestaande grote coalitie was hij van 1967 tot 1969 fractieleider van de SPD en werd hij daarna minister van Defensie, Economie en vervolgens Financiën.

Oliecrisis

In zijn kanselierstijd werd hij onder meer geconfronteerd met de wereldwijde oliecrisis van de jaren 70 en de strijd tegen het terrorisme van de Rote Armee Fraktion. Door zijn ervaringen als soldaat van de Wehrmacht in de Tweede Wereldoorlog was de Europese eenmaking erg belangrijk voor de econoom. Schmidt trad toe tot de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) nadat hij was ontslagen uit Brits krijgsgevangenschap.

Als een van de eersten wees Schmidt op de gevaren van de wapenwedloop door nieuwe Sovjet-Russische middellange afstandsraketten. Het NAVO-dubbelbesluit leidde tot een hevige confrontatie, ook met zijn eigen partij.

In de herfst van 1982 struikelde Schmidt met zijn sociaalliberale coalitie over verschillen in de economische en sociale politiek. Door een constructieve vertrouwensstemming werd de christendemocraat Helmut Kohl op 1 oktober 1982 tot zijn opvolger verkozen.

Die Zeit

Schmidt zetelde in de Bondsdag tot 1987. Sinds 1983 was Schmidt mede-uitgever van het weekblad Die Zeit. Hij schreef talrijke boeken en reisde veel om voordrachten te geven. Ook op hoge leeftijd werden zijn mening en advies gevraagd en gewaardeerd. Schmidt ontving vele onderscheidingen, zijn boeken stonden wekenlang op de bestsellerslijsten.

Schmidt was een kettingroker en was nauwelijks in het openbaar te zien zonder sigaret in de hand. Zijn echtgenote Loki, met wie hij 68 jaar getrouwd was en die hij van de schoolbanken kende, stierf op 21 oktober 2010 op 91-jarige leeftijd. (Belga/AVE)

Helmut Schmidt, de voormalige bondskanselier van Duitsland, is overleden in Hamburg. Dat maakte zijn arts bekend, meldt Reuters op gezag van verschillende Duitse media. Schmidt, die al langer ziek was, werd 96 jaar. Hij werd beschouwd als een man van daden en crisismanager en was tot zijn dood een van de populairste politici van Duitsland. Schmidt was van 1974 tot 1982 bondskanselier, in opvolging van Willy Brandt. In de uit conservatieven en sociaaldemocraten bestaande grote coalitie was hij van 1967 tot 1969 fractieleider van de SPD en werd hij daarna minister van Defensie, Economie en vervolgens Financiën. In zijn kanselierstijd werd hij onder meer geconfronteerd met de wereldwijde oliecrisis van de jaren 70 en de strijd tegen het terrorisme van de Rote Armee Fraktion. Door zijn ervaringen als soldaat van de Wehrmacht in de Tweede Wereldoorlog was de Europese eenmaking erg belangrijk voor de econoom. Schmidt trad toe tot de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) nadat hij was ontslagen uit Brits krijgsgevangenschap. Als een van de eersten wees Schmidt op de gevaren van de wapenwedloop door nieuwe Sovjet-Russische middellange afstandsraketten. Het NAVO-dubbelbesluit leidde tot een hevige confrontatie, ook met zijn eigen partij. In de herfst van 1982 struikelde Schmidt met zijn sociaalliberale coalitie over verschillen in de economische en sociale politiek. Door een constructieve vertrouwensstemming werd de christendemocraat Helmut Kohl op 1 oktober 1982 tot zijn opvolger verkozen. Schmidt zetelde in de Bondsdag tot 1987. Sinds 1983 was Schmidt mede-uitgever van het weekblad Die Zeit. Hij schreef talrijke boeken en reisde veel om voordrachten te geven. Ook op hoge leeftijd werden zijn mening en advies gevraagd en gewaardeerd. Schmidt ontving vele onderscheidingen, zijn boeken stonden wekenlang op de bestsellerslijsten. Schmidt was een kettingroker en was nauwelijks in het openbaar te zien zonder sigaret in de hand. Zijn echtgenote Loki, met wie hij 68 jaar getrouwd was en die hij van de schoolbanken kende, stierf op 21 oktober 2010 op 91-jarige leeftijd. (Belga/AVE)