Voormalig Antwerps schepen van Cultuur en theaterdirecteur Eric Antonis is op 73-jarige leeftijd overleden. Antonis vocht al een tijd tegen kanker en moest eerder deze week al eens gereanimeerd worden. Hij raakte bij het grote publiek bekend als intendant van het project Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa 1993 en stond aan de wieg van onder meer de Zomer van Antwerpen en het Museum aan de Stroom (MAS).

Na het succes van Antwerpen '93 raakte Antonis bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 verkozen als onafhankelijke op een lijst van CVP en VU. Hij werd schepen van onder meer Cultuur en zette in die functie de modernisering van de Antwerpse theatergezelschappen door. Ook het twee maanden durende stadsfestival Zomer van Antwerpen werd onder zijn hoede een succesverhaal.

Zijn grootste verwezenlijking zou echter pas na zijn pensioen volledig gerealiseerd raken. Antonis ijverde immers jarenlang voor een nieuw groot stedelijk museum in de oude havenbuurt het Eilandje, maar dat dossier sleepte om onder meer financiële redenen lang aan. Uiteindelijk kon het MAS dan toch in 2011 geopend worden, waarna het zowel bij critici als op het vlak van bezoekersaantallen een succes werd. (Belga/AVE)

Voormalig Antwerps schepen van Cultuur en theaterdirecteur Eric Antonis is op 73-jarige leeftijd overleden. Antonis vocht al een tijd tegen kanker en moest eerder deze week al eens gereanimeerd worden. Hij raakte bij het grote publiek bekend als intendant van het project Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa 1993 en stond aan de wieg van onder meer de Zomer van Antwerpen en het Museum aan de Stroom (MAS).Na het succes van Antwerpen '93 raakte Antonis bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 verkozen als onafhankelijke op een lijst van CVP en VU. Hij werd schepen van onder meer Cultuur en zette in die functie de modernisering van de Antwerpse theatergezelschappen door. Ook het twee maanden durende stadsfestival Zomer van Antwerpen werd onder zijn hoede een succesverhaal. Zijn grootste verwezenlijking zou echter pas na zijn pensioen volledig gerealiseerd raken. Antonis ijverde immers jarenlang voor een nieuw groot stedelijk museum in de oude havenbuurt het Eilandje, maar dat dossier sleepte om onder meer financiële redenen lang aan. Uiteindelijk kon het MAS dan toch in 2011 geopend worden, waarna het zowel bij critici als op het vlak van bezoekersaantallen een succes werd. (Belga/AVE)