Timmers geeft les aan het at CVO De Verdieping in Heusden-Zolder en is coördinator van het Project Kakuma, waarvoor hij geld inzamelde om computers en projectoren naar het Kakuma Refugee Camp in Kenia te sturen. Tientallen leraars geven via Skype les in het kamp waar 179.000 mensen uit diverse Afrikaanse landen verblijven. Er zijn 30 scholen, waarvan 5 scholen meedoen aan het project. Timmers stichtte daarnaast de website zelfstudie.be, die meer dan 60 digitale cursussen aanbiedt aan 19.500 onlinestudenten.

De Global Teacher Prize, die dit jaar voor de derde keer wordt uitgereikt, wil een leraar in de wereld belonen die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het beroep. De prijs is ook bedoeld om de belangrijke rol die leraars spelen in de maatschappij onder de aandacht te brengen.

Mocht Timmers de Global Teacher Prize winnen, zou hij het prijzengeld van 1 miljoen dollar besteden aan zijn Kakuma-project door 600 klasjes uit te rusten met bureaus, en de scholen te voorzien van stroomgeneratoren en laptops. Op lange termijn wil Timmers ook zijn project uitbreiden naar andere vluchtelingenkampen.

De top 50 werd samengesteld uit 20.000 kandidaten uit 179 landen van over de hele wereld. De winnaar zal worden bekend gemaakt tijdens het Global Education and Skills Forum in Dubai op 19 maart 2017. (TE)