‘Vesalius leefde nog 30 jaar incognito en werd begraven in Lippelo’

Andreas Vesalius © Wikipedia

Tot dusver werd aangenomen dat Andreas Vesalius 450 jaar geleden, in 1564, overleed. Een nieuwe theorie, met historische bronnen gestaafd, gaat ervanuit dat Andries van Wesel na zijn mysterieuze verdwijning in 1564 nog 30 jaar incognito leefde in Antwerpen.

Hij zou dus overleden zijn in 1594 en begraven liggen in de Sint-Stefaankerk in Lippelo, een deelgemeente van Sint-Amands. Tot die conclusie komt scheikundig ingenieur en amateur-historicus Jozef Verheyden die het ophefmakende verhaal publiceert in boekvorm.

Artsenkrant kon het manuscript inkijken en stelde vast dat een aantal bronnen waarop Jozef Verheyden zich baseert zeer interessante gegevens bevatten en het mysterie rond de laatste jaren en het levenseinde van Vesalius alleen maar doen aanzwellen.

Verdwijning geënsceneerd

Volgens Verheyden heeft Vesalius zelf zijn verdwijning geënsceneerd, met medeweten van zijn vrouw, om te ontsnappen aan de Inquisitie en in één beweging ook zijn huwelijksproblemen op te lossen. Om te kunnen hertrouwen moest zijn vrouw Anna van Hamme het overlijden van haar man kunnen bewijzen. Daarvoor kocht ze een aantal getuigen om, en daarvoor moest ook de grafzerk dienen op een ver Grieks eiland.

Tot dusver werd aangenomen dat Vesalius op 15 oktober 1564 op de terugreis vanuit Jeruzalem gestorven is en begraven ligt op het eiland Zakynthos. Zijn schip zou gehavend uit een storm gekomen zijn, of in een windluwte terechtgekomen, al naargelang de bron. Nu komt er dus nog een tweede hypothese bij die een totaal nieuwe kijk op de zaak werpt en het graf van Vesalius in Lippelo situeert. (HVN)

Bron: Artsenkrant

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content