De voormalige Tsjechische president en dissident Vaclav Havel is op 75-jarige leeftijd overleden. Havel was het boegbeeld van de vreedzame omwenteling, de zogenaamde fluwelen revolutie, in het vroegere Tsjechoslowakije en een van de iconen van de dissidentie tegen het communisme. Hij zal ook herinnerd worden als groot (toneel)schrijver.

Ten gevolge van zijn jarenlange verblijf in de gevangenis tijdens het communistisch regime leed Havel aan een chronische aandoening van de luchtwegen. In 1996 werd hij geopereerd wegens longkanker.

Havel overleed in zijn slaap in de Tsjechische hoofdstad Praag, zo deelde zijn vroegere woordvoerster Sabina Dancecova mee.

Portret
De in 1936 geboren Havel interesseerde zich op al op jonge leeftijd in poëzie en literatuur. In de jaren '60 ging hij aan de slag in het theater, als toneeltechnicus en -schrijver. In zijn stukken bekritiseerde hij het communistische regime (1948-1989).

Na het neerslaan van de Praagse Lente in 1968 kreeg Havel een publicatieverbod. Hij werd steeds nadrukkelijker een politieke dissident, die in de jaren '70 meermaals in de gevangenis belandde.

Havel richtte de mensenrechtenorganistie Charta '77 op. In het omwentelingsjaar 1989 groeide hij uit tot het symbool van de democratische bewustwording.

Na de val van de Muur was hij van 1989 tot 1993 de president van het toenmalige Tsjechoslowakije en aansluitend tot 2003 staatshoofd van de nieuw opgerichte Tsjechische Republiek.

Tot het einde van zijn ambt verwezenlijkte hij met succes de aansluiting van Tsjechië bij de NAVO en de EU. (Belga/KVDA)

De voormalige Tsjechische president en dissident Vaclav Havel is op 75-jarige leeftijd overleden. Havel was het boegbeeld van de vreedzame omwenteling, de zogenaamde fluwelen revolutie, in het vroegere Tsjechoslowakije en een van de iconen van de dissidentie tegen het communisme. Hij zal ook herinnerd worden als groot (toneel)schrijver. Ten gevolge van zijn jarenlange verblijf in de gevangenis tijdens het communistisch regime leed Havel aan een chronische aandoening van de luchtwegen. In 1996 werd hij geopereerd wegens longkanker. Havel overleed in zijn slaap in de Tsjechische hoofdstad Praag, zo deelde zijn vroegere woordvoerster Sabina Dancecova mee. Portret De in 1936 geboren Havel interesseerde zich op al op jonge leeftijd in poëzie en literatuur. In de jaren '60 ging hij aan de slag in het theater, als toneeltechnicus en -schrijver. In zijn stukken bekritiseerde hij het communistische regime (1948-1989). Na het neerslaan van de Praagse Lente in 1968 kreeg Havel een publicatieverbod. Hij werd steeds nadrukkelijker een politieke dissident, die in de jaren '70 meermaals in de gevangenis belandde. Havel richtte de mensenrechtenorganistie Charta '77 op. In het omwentelingsjaar 1989 groeide hij uit tot het symbool van de democratische bewustwording. Na de val van de Muur was hij van 1989 tot 1993 de president van het toenmalige Tsjechoslowakije en aansluitend tot 2003 staatshoofd van de nieuw opgerichte Tsjechische Republiek. Tot het einde van zijn ambt verwezenlijkte hij met succes de aansluiting van Tsjechië bij de NAVO en de EU. (Belga/KVDA)