Volgens de Financial Times had Blair pas nog een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Egypte om zijn rol in het Midden-Oostenkwartet te herbekijken, en sprak hij ook al met de Federica Mogherini, de Europese hoge vertegenwoordigster voor Buitenlandse Zaken.

Het Midden-Oostenkwartet bemiddelt bij het vredesproces in het Israëlisch-Palestijns conflict en bestaat uit afgezanten van de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland.

'Ondoeltreffend'

Een diplomaat die op de hoogte is van de gesprekken zei dat het hoog tijd was om Blairs rol te herbekijken. 'Hij is ondoeltreffend geweest in zijn job. Hij heeft geen geloofwaardigheid in dat deel van de wereld.'

Na een ontmoeting met de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Brussel ontkende Mogherini dat het eventuele ontslag van Blair besproken was, maar kondigde ze wel aan dat de Italiaanse diplomaat Fernando Gentilini aangeduid zou worden als speciaal vertegenwoordiger van de EU voor het Midden-Oosten. 'We zijn onze toekomst in het Midden-Oostenkwartet aan het bespreken', zei Mogherini. 'Tony Blair legde zich toe op de economische ontwikkeling van de Palestijnen. Op dit moment is dat niet meer onze focus.'

De Britse premier David Cameron verdedigt zijn landgenoot . 'De eerste minister vindt dat Blair belangrijk werk levert als vertegenwoordiger van het Midden-Oostenkwartet', vertelde Camerons woordvoerder. 'De manier waarop hij daarbij te werk gaat, is zijn zaak'. (Belga/TE)

Volgens de Financial Times had Blair pas nog een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Egypte om zijn rol in het Midden-Oostenkwartet te herbekijken, en sprak hij ook al met de Federica Mogherini, de Europese hoge vertegenwoordigster voor Buitenlandse Zaken. Het Midden-Oostenkwartet bemiddelt bij het vredesproces in het Israëlisch-Palestijns conflict en bestaat uit afgezanten van de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland. Een diplomaat die op de hoogte is van de gesprekken zei dat het hoog tijd was om Blairs rol te herbekijken. 'Hij is ondoeltreffend geweest in zijn job. Hij heeft geen geloofwaardigheid in dat deel van de wereld.' Na een ontmoeting met de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Brussel ontkende Mogherini dat het eventuele ontslag van Blair besproken was, maar kondigde ze wel aan dat de Italiaanse diplomaat Fernando Gentilini aangeduid zou worden als speciaal vertegenwoordiger van de EU voor het Midden-Oosten. 'We zijn onze toekomst in het Midden-Oostenkwartet aan het bespreken', zei Mogherini. 'Tony Blair legde zich toe op de economische ontwikkeling van de Palestijnen. Op dit moment is dat niet meer onze focus.'De Britse premier David Cameron verdedigt zijn landgenoot . 'De eerste minister vindt dat Blair belangrijk werk levert als vertegenwoordiger van het Midden-Oostenkwartet', vertelde Camerons woordvoerder. 'De manier waarop hij daarbij te werk gaat, is zijn zaak'. (Belga/TE)