Terwijl het regime van haar man beschuldigd wordt van het gebruik van chemische wapens tegen de eigen bevolking en er al meer dan twee miljoen Syriërs het land hebben ontvlucht, brengt de mooie Asma Al-Assad haar dagen door ver weg van de gruwelijkheden die zich in haar land afspelen.

Westers voedsel en Praagse kroonluchters

Volgens insiders vult de 38-jarige presidentsvrouw haar dagen onder meer met het shoppen van extravagante designergoederen.

Uit gelekte e-mails die door de Britse krant The Guardian werden gepubliceerd, blijkt dat Asma vorig jaar onder een schuilnaam de sinds 2004 van kracht zijnde Amerikaanse sancties wist te omzeilen om designerkledij en -schoenen, meubelen van Harrod's, een fondueset van Amazon en apps en muziek op iTunes te kopen.

Ook liet Asma onlangs enkele kristallen kroonluchters uit Praag overkomen en bestelt ze regelmatig grote hoeveelheden westers voedsel voor haar drie kinderen.

Calorieën tellen

Daarnaast lijken haar eigen gezondheid en slanke lijn een grotere prioriteit te zijn dan het lot van haar onderdanen.

Een recente foto op de officiële Instagram-account van het Syrische presidentschap, die onlangs werd opgericht, toont Asma met een dure stappenteller, die het aantal verbruikte calorieën aangeeft, rond haar pols. De foto ontlokte bij een Instagram-gebruiker de reactie: 'In vergelijking met u is Marie Antoinette een engel'.

Voor de burgeroorlog uitbrak werd Asma al-Assad in het Westen nochtans omschreven als de slimme, elegante en moderne first lady van een 21e eeuwse dictatuur. De Amerikaanse Vogue noemde haar in een weliswaar niet geheel objectief artikel in februari 2011, dat intussen door het blad offline werd gehaald, 'een roos in de woestijn'. Maar enkele maanden later brak in diezelfde woestijn de hel uit...

Medestander of slachtoffer?

Intussen is de bewondering voor de presidentsvrouw na twee jaar oorlog volledig verdwenen. Niet alleen omdat ze haar man en zijn bloedige regime blijft steunen, maar ook om haar rijkelijke levensstijl op een moment waarop haar landgenoten in gruwelijke omstandigheden moeten overleven.

Het is niet helemaal duidelijk of Asma medestander dan wel zelf slachtoffer is van het moordende regime van haar man. Heeft ze überhaupt genoeg macht om haar man te beïnvloeden? En als dat al zo was, zou ze wellicht maar weinig kunnen veranderen aan de situatie.

Oogchirurg in Londen

Asma al-Akhras groeide op in Londen waar ze aan het King's College computerwetenschappen en Franse literatuur studeerde. Ze werkte als bankier bij JP Morgan toen ze haar toekomstige echtgenoot Bashar al-Assad, die in Londen voor oogchirurg studeerde, ontmoette en besliste om terug te keren naar Syrië.

Het koppel trouwde in 2000 na de dood van de Syrische president Hafez al-Assad en heeft drie kinderen.

Terwijl het regime van haar man beschuldigd wordt van het gebruik van chemische wapens tegen de eigen bevolking en er al meer dan twee miljoen Syriërs het land hebben ontvlucht, brengt de mooie Asma Al-Assad haar dagen door ver weg van de gruwelijkheden die zich in haar land afspelen.Volgens insiders vult de 38-jarige presidentsvrouw haar dagen onder meer met het shoppen van extravagante designergoederen. Uit gelekte e-mails die door de Britse krant The Guardian werden gepubliceerd, blijkt dat Asma vorig jaar onder een schuilnaam de sinds 2004 van kracht zijnde Amerikaanse sancties wist te omzeilen om designerkledij en -schoenen, meubelen van Harrod's, een fondueset van Amazon en apps en muziek op iTunes te kopen. Ook liet Asma onlangs enkele kristallen kroonluchters uit Praag overkomen en bestelt ze regelmatig grote hoeveelheden westers voedsel voor haar drie kinderen.Daarnaast lijken haar eigen gezondheid en slanke lijn een grotere prioriteit te zijn dan het lot van haar onderdanen. Een recente foto op de officiële Instagram-account van het Syrische presidentschap, die onlangs werd opgericht, toont Asma met een dure stappenteller, die het aantal verbruikte calorieën aangeeft, rond haar pols. De foto ontlokte bij een Instagram-gebruiker de reactie: 'In vergelijking met u is Marie Antoinette een engel'.Voor de burgeroorlog uitbrak werd Asma al-Assad in het Westen nochtans omschreven als de slimme, elegante en moderne first lady van een 21e eeuwse dictatuur. De Amerikaanse Vogue noemde haar in een weliswaar niet geheel objectief artikel in februari 2011, dat intussen door het blad offline werd gehaald, 'een roos in de woestijn'. Maar enkele maanden later brak in diezelfde woestijn de hel uit...Intussen is de bewondering voor de presidentsvrouw na twee jaar oorlog volledig verdwenen. Niet alleen omdat ze haar man en zijn bloedige regime blijft steunen, maar ook om haar rijkelijke levensstijl op een moment waarop haar landgenoten in gruwelijke omstandigheden moeten overleven. Het is niet helemaal duidelijk of Asma medestander dan wel zelf slachtoffer is van het moordende regime van haar man. Heeft ze überhaupt genoeg macht om haar man te beïnvloeden? En als dat al zo was, zou ze wellicht maar weinig kunnen veranderen aan de situatie. Asma al-Akhras groeide op in Londen waar ze aan het King's College computerwetenschappen en Franse literatuur studeerde. Ze werkte als bankier bij JP Morgan toen ze haar toekomstige echtgenoot Bashar al-Assad, die in Londen voor oogchirurg studeerde, ontmoette en besliste om terug te keren naar Syrië. Het koppel trouwde in 2000 na de dood van de Syrische president Hafez al-Assad en heeft drie kinderen.