Dharun Ravi (21) stond terecht voor het bespioneren van zijn homoseksuele kamergenoot Tyler Clementi (18), die daarop zelfmoord pleegde. Hij riskeerde een celstraf van 10 jaar en uitwijzing, maar kreeg uiteindelijk slechts 30 dagen effectieve celstraf. Hij krijgt ook een proefperiode van drie jaar, moet aan vrijwilligerswerk doen en dient een boete van 11 000 dollar te betalen.

"Dit misdrijf verdient meer dan 30 dagen celstraf", reageerde het openbare ministerie tegen CNN. Het zal in beroep gaan tegen de uitspraak. Volgens CNN-analist Jeffrey Toobin is de kans echter klein dat de straf zal aangepast worden. "Ravi stond terecht voor een haatmisdrijf, maar de rechter beschouwde het als een uit de hand gelopen grap", zegt Toobin.

Reacties Michael Billy, een advocaat die zich bekommert om rechten van holebi's, verklaarde dat hij walgde van de uitspraak. "Holebi-jongeren moeten de boodschap krijgen dat hun leven iets waard is. Deze lichte straf geeft net de omgekeerde indruk", zei hij tegen het Amerikaanse HLN TV.

Ravi ontkent dat hij handelde uit homofobie en hij dacht dat Clementi dat besefte. Hij had het ook moeilijk met het beeld dat van hem gecreëerd werd door de publieke opinie. "Iedereen nam wraak op mij. Maar wat zij denken dat er gebeurd is, is nochtans nooit gebeurd."

Gefilmd
In 2010 had Ravi de jonge Clementi stiekem gefilmd met een webcam terwijl hij aan het kussen was met een man. Hij zond alles live uit via het internet. Samen met een medestudente nodigde hij via sociale media iedereen uit om toe te kijken. Toen Clementi ontdekte wat zijn kamergenoot gedaan had, maakte hij een eind aan zijn leven. Ravi verklaarde later dat hij gehandeld had vanuit "extreme harteloosheid."

De man die Clementi in het filmpje kuste, vroeg zich in zijn verklaring af of Ravi ooit stilgestaan had bij de gevolgen. "Het maakt niet uit dat hij zich nooit verontschuldigd heeft tegen mij, maar ik vraag me af of hij beseft hoeveel leed hij aangericht heeft." (GM)

Dharun Ravi (21) stond terecht voor het bespioneren van zijn homoseksuele kamergenoot Tyler Clementi (18), die daarop zelfmoord pleegde. Hij riskeerde een celstraf van 10 jaar en uitwijzing, maar kreeg uiteindelijk slechts 30 dagen effectieve celstraf. Hij krijgt ook een proefperiode van drie jaar, moet aan vrijwilligerswerk doen en dient een boete van 11 000 dollar te betalen. "Dit misdrijf verdient meer dan 30 dagen celstraf", reageerde het openbare ministerie tegen CNN. Het zal in beroep gaan tegen de uitspraak. Volgens CNN-analist Jeffrey Toobin is de kans echter klein dat de straf zal aangepast worden. "Ravi stond terecht voor een haatmisdrijf, maar de rechter beschouwde het als een uit de hand gelopen grap", zegt Toobin. Reacties Michael Billy, een advocaat die zich bekommert om rechten van holebi's, verklaarde dat hij walgde van de uitspraak. "Holebi-jongeren moeten de boodschap krijgen dat hun leven iets waard is. Deze lichte straf geeft net de omgekeerde indruk", zei hij tegen het Amerikaanse HLN TV. Ravi ontkent dat hij handelde uit homofobie en hij dacht dat Clementi dat besefte. Hij had het ook moeilijk met het beeld dat van hem gecreëerd werd door de publieke opinie. "Iedereen nam wraak op mij. Maar wat zij denken dat er gebeurd is, is nochtans nooit gebeurd." Gefilmd In 2010 had Ravi de jonge Clementi stiekem gefilmd met een webcam terwijl hij aan het kussen was met een man. Hij zond alles live uit via het internet. Samen met een medestudente nodigde hij via sociale media iedereen uit om toe te kijken. Toen Clementi ontdekte wat zijn kamergenoot gedaan had, maakte hij een eind aan zijn leven. Ravi verklaarde later dat hij gehandeld had vanuit "extreme harteloosheid." De man die Clementi in het filmpje kuste, vroeg zich in zijn verklaring af of Ravi ooit stilgestaan had bij de gevolgen. "Het maakt niet uit dat hij zich nooit verontschuldigd heeft tegen mij, maar ik vraag me af of hij beseft hoeveel leed hij aangericht heeft." (GM)