Steve Jobs vroeg in 2004 aan Walter Isaacson om zijn eerste geautoriseerde biografie te schrijven. Volgens Isaacson, die ook al biografieën schreef over Albert Einstein en Benjamin Franklin, wou Jobs "de waarheid naar buiten brengen", maar tegelijkertijd wilde hij dat zijn kinderen een correct beeld van hem zouden hebben.

Volgens Isaacson kreeg hij voor het boek totale vrijheid. "Het enige waar Jobs inspraak in wou hebben was de cover van het boek", aldus de auteur.

In Steve Jobs beschrijft Isaacson het leven van de Apple-topman van zijn kindertijd tot de oprichting van Apple, zijn strijd met Microsoft en zijn grote rivaal Bill Gates, zijn vertrek uit en terugkeer naar het bedrijf dat hij oprichtte en de voortdurende boom sinds de start van de 21e eeuw.

Het meer dan 600 pagina's tellende boek zou normaal in maart 2012 verschijnen, maar toen Jobs op 5 oktober overleed aan de gevolgen van pancreaskanker, werd de releasedatum vervroegd.

De auteur interviewde Jobs tientallen keren op verschillende momenten. Hij sprak ook met meer dan 100 familieleden vrienden, vijanden, rivalen en collega's. Enkele opmerkelijke anekdotes.

Over Bill Clinton en Monica Lewinsky Clinton zou Jobs om advies hebben gevraagd in verband met het in 1998 uitgebroken Lewinsky-schandaal. Jobs zou Clinton in een nachtelijk telefoontje gezegd hebben: "Ik weet niet of je het hebt gedaan, maar indien wel, moet je dit aan de Amerikanen vertellen." Jobs' advies werd beantwoord met een stilte.

Over Google Voor de iPhone-Android-vete uitbrak, was Jobs goed bevriend met voormalig CEO Eric Schmidt en de co-stichters Larry Page en Sergey Brin. Schmidt zat zelfs van 2006 tot 2009 in de raad van bestuur van Apple. Maar aan die goede relatie kwam een einde toen Google zijn eigen smartphone voorstelde die opvallend veel gelijkenissen vertoonde met de iPhone. Jobs was naar verluidt furieus over deze 'Grote Diefstal'. Tot op de dag vandaag is Apple in een juridische strijd verwikkeld met producten die gebruik maken van het Android-besturingssysteem. "Ik zal mijn laatste adem en mijn laatste cent besteden aan het rechtzetten van deze onrechtvaardigheid", aldus Jobs in het boek. "Ik ga Android vernietigen, want het is een gestolen product".

Over Mark Zuckerberg van Facebook "Zuckerberg verdient applaus omdat hij niet enkel geïnteresseerd is in het geld, maar echt leeft voor zijn bedrijf. Men spreek vaak over sociale netwerksites, maar eigenlijk is er maar één: Facebook."

Over Bill Gates "Bill is inspiratieloos en heeft zelf nog nooit iets uitgevonden. Daarom denk ik dat hij zich tegenwoordig comfortabeler voelt in de filantropie dan in de technologie", aldus Jobs.

Over de Beatles Jobs was een grote fan van de Britse groep. Een van de grote dromen van Jobs was om de liedjes van de Beatles op iTunes te krijgen voor hij stierf. De liedjes zijn sinds eind 2010 via iTunes te koop. (TE)

Steve Jobs vroeg in 2004 aan Walter Isaacson om zijn eerste geautoriseerde biografie te schrijven. Volgens Isaacson, die ook al biografieën schreef over Albert Einstein en Benjamin Franklin, wou Jobs "de waarheid naar buiten brengen", maar tegelijkertijd wilde hij dat zijn kinderen een correct beeld van hem zouden hebben. Volgens Isaacson kreeg hij voor het boek totale vrijheid. "Het enige waar Jobs inspraak in wou hebben was de cover van het boek", aldus de auteur. In Steve Jobs beschrijft Isaacson het leven van de Apple-topman van zijn kindertijd tot de oprichting van Apple, zijn strijd met Microsoft en zijn grote rivaal Bill Gates, zijn vertrek uit en terugkeer naar het bedrijf dat hij oprichtte en de voortdurende boom sinds de start van de 21e eeuw. Het meer dan 600 pagina's tellende boek zou normaal in maart 2012 verschijnen, maar toen Jobs op 5 oktober overleed aan de gevolgen van pancreaskanker, werd de releasedatum vervroegd. De auteur interviewde Jobs tientallen keren op verschillende momenten. Hij sprak ook met meer dan 100 familieleden vrienden, vijanden, rivalen en collega's. Enkele opmerkelijke anekdotes. Over Bill Clinton en Monica Lewinsky Clinton zou Jobs om advies hebben gevraagd in verband met het in 1998 uitgebroken Lewinsky-schandaal. Jobs zou Clinton in een nachtelijk telefoontje gezegd hebben: "Ik weet niet of je het hebt gedaan, maar indien wel, moet je dit aan de Amerikanen vertellen." Jobs' advies werd beantwoord met een stilte. Over Google Voor de iPhone-Android-vete uitbrak, was Jobs goed bevriend met voormalig CEO Eric Schmidt en de co-stichters Larry Page en Sergey Brin. Schmidt zat zelfs van 2006 tot 2009 in de raad van bestuur van Apple. Maar aan die goede relatie kwam een einde toen Google zijn eigen smartphone voorstelde die opvallend veel gelijkenissen vertoonde met de iPhone. Jobs was naar verluidt furieus over deze 'Grote Diefstal'. Tot op de dag vandaag is Apple in een juridische strijd verwikkeld met producten die gebruik maken van het Android-besturingssysteem. "Ik zal mijn laatste adem en mijn laatste cent besteden aan het rechtzetten van deze onrechtvaardigheid", aldus Jobs in het boek. "Ik ga Android vernietigen, want het is een gestolen product". Over Mark Zuckerberg van Facebook "Zuckerberg verdient applaus omdat hij niet enkel geïnteresseerd is in het geld, maar echt leeft voor zijn bedrijf. Men spreek vaak over sociale netwerksites, maar eigenlijk is er maar één: Facebook." Over Bill Gates "Bill is inspiratieloos en heeft zelf nog nooit iets uitgevonden. Daarom denk ik dat hij zich tegenwoordig comfortabeler voelt in de filantropie dan in de technologie", aldus Jobs. Over de Beatles Jobs was een grote fan van de Britse groep. Een van de grote dromen van Jobs was om de liedjes van de Beatles op iTunes te krijgen voor hij stierf. De liedjes zijn sinds eind 2010 via iTunes te koop. (TE)