Gewezen Vlaams parlementslid Francis Vermeiren (Open VLD) krijgt een uittredingsvergoeding van 522.500 euro. Volgens Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg gaat het om een van de grootste uittredingsvergoedingen ooit.

Francis Vermeiren (Open VLD) zetelde van 1981 tot 2009 onafgebroken in Kamer, Senaat en Vlaams Parlement. Hij krijgt een uittredingsvergoeding van 522.500 euro: 48 maanden loon en onkosten plus 99.000 euro voor zijn aanvullende taak van secretaris van het Vlaams Parlement.

"De wet voorziet deze vergoeding. Bovendien heb ik 28 jaar in diverse parlementen gewerkt", reageert Vermeiren (76). Toch wekt zijn hoge premie wrevel op in de wandelgangen van het parlement, schrijven de twee kranten. Eerder dit jaar deden andere parlementsleden al afstand van hun vergoedingen omdat ze zulke grote uitbetalingen ongepast vonden.

Ook pleit Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans al langer voor een hervorming met lagere premies. "Binnen het uitgebreid bureau van het Vlaams Parlement is er een akkoord om de uittredingsvergoeding vanaf 2014 te halveren, tot maximaal 24 maanden", zegt Peumans.

Naast Vermeiren betaalt het Vlaams Parlement deze legislatuur nog enkele hoge uittredingsvergoedingen. Zo krijgen Jaak Gabriëls (Open VLD), Gilbert Bossuyt (SP.A) en Louis Bril (Open VLD) elk 417.000 euro. (Belga/INM)

Gewezen Vlaams parlementslid Francis Vermeiren (Open VLD) krijgt een uittredingsvergoeding van 522.500 euro. Volgens Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg gaat het om een van de grootste uittredingsvergoedingen ooit. Francis Vermeiren (Open VLD) zetelde van 1981 tot 2009 onafgebroken in Kamer, Senaat en Vlaams Parlement. Hij krijgt een uittredingsvergoeding van 522.500 euro: 48 maanden loon en onkosten plus 99.000 euro voor zijn aanvullende taak van secretaris van het Vlaams Parlement. "De wet voorziet deze vergoeding. Bovendien heb ik 28 jaar in diverse parlementen gewerkt", reageert Vermeiren (76). Toch wekt zijn hoge premie wrevel op in de wandelgangen van het parlement, schrijven de twee kranten. Eerder dit jaar deden andere parlementsleden al afstand van hun vergoedingen omdat ze zulke grote uitbetalingen ongepast vonden. Ook pleit Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans al langer voor een hervorming met lagere premies. "Binnen het uitgebreid bureau van het Vlaams Parlement is er een akkoord om de uittredingsvergoeding vanaf 2014 te halveren, tot maximaal 24 maanden", zegt Peumans. Naast Vermeiren betaalt het Vlaams Parlement deze legislatuur nog enkele hoge uittredingsvergoedingen. Zo krijgen Jaak Gabriëls (Open VLD), Gilbert Bossuyt (SP.A) en Louis Bril (Open VLD) elk 417.000 euro. (Belga/INM)