Zoals verwacht daagden ook heel wat prominenten uit de Antwerpse en bij uitbreiding Vlaamse politieke en culturele wereld op. Onder meer Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, Antwerps burgemeester Bart De Wever en diens voorganger Patrick Janssens en acteurs en andere artiesten zoals Jan Decleir en Tom Barman woonden de plechtigheid bij.

Eric Antonis overleed vorige week vrijdag op 73-jarige leeftijd aan een slepende ziekte. Hij had er een rijkgevulde politieke en culturele carrière opzitten, met als eerste grote verwezenlijking de uitbouw van het door hem geleide cultureel centrum De Warande in zijn geboortestad Turnhout.

Culturele Hoofdstad

Bij het grote publiek raakte Antonis vooral bekend als intendant van Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa 1993 en vervolgens - verkozen als onafhankelijke - als Antwerps schepen van Cultuur, een functie die hij zowat tien jaar lang uitoefende.

Onder zijn vleugels werden de theatergezelschappen KNS en KJT omgevormd tot respectievelijk Het Toneelhuis en Het Paleis, groeide de Zomer van Antwerpen uit tot een bruisend stadsfestival en werd het FelixArchief uitgebouwd. Daarnaast was Antonis ook de grote bezieler van het Museum aan de Stroom (MAS), dat weliswaar pas jaren later effectief de deuren zou openen.

Politieke portefeuille

"Eric had het talent om visionair te denken én tegelijkertijd anderen van zijn ideeën te kunnen overtuigen", getuigde Barbara Wijckmans, directeur van Het Paleis zaterdag. "Niet zelden was zijn beleid een lichtend voorbeeld dat in de rest van Vlaanderen werd nagevolgd. Hij heeft van cultuur ook een gegeerde en benijdenswaardige politieke portefeuille gemaakt." (Belga/BO)

Zoals verwacht daagden ook heel wat prominenten uit de Antwerpse en bij uitbreiding Vlaamse politieke en culturele wereld op. Onder meer Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, Antwerps burgemeester Bart De Wever en diens voorganger Patrick Janssens en acteurs en andere artiesten zoals Jan Decleir en Tom Barman woonden de plechtigheid bij. Eric Antonis overleed vorige week vrijdag op 73-jarige leeftijd aan een slepende ziekte. Hij had er een rijkgevulde politieke en culturele carrière opzitten, met als eerste grote verwezenlijking de uitbouw van het door hem geleide cultureel centrum De Warande in zijn geboortestad Turnhout. Bij het grote publiek raakte Antonis vooral bekend als intendant van Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa 1993 en vervolgens - verkozen als onafhankelijke - als Antwerps schepen van Cultuur, een functie die hij zowat tien jaar lang uitoefende. Onder zijn vleugels werden de theatergezelschappen KNS en KJT omgevormd tot respectievelijk Het Toneelhuis en Het Paleis, groeide de Zomer van Antwerpen uit tot een bruisend stadsfestival en werd het FelixArchief uitgebouwd. Daarnaast was Antonis ook de grote bezieler van het Museum aan de Stroom (MAS), dat weliswaar pas jaren later effectief de deuren zou openen. "Eric had het talent om visionair te denken én tegelijkertijd anderen van zijn ideeën te kunnen overtuigen", getuigde Barbara Wijckmans, directeur van Het Paleis zaterdag. "Niet zelden was zijn beleid een lichtend voorbeeld dat in de rest van Vlaanderen werd nagevolgd. Hij heeft van cultuur ook een gegeerde en benijdenswaardige politieke portefeuille gemaakt." (Belga/BO)