In zijn wekelijkse mis richtte paus Franciscus zich tot 15 koppels die tussen de 25 en 60 jaar getrouwd waren. Zijn boodschap: wees vruchtbaar en vermenigvuldig u. Dat schrijft Time.

Een succesvol katholiek huwelijk steunt op trouw, doorzettingsvermogen en vruchtbaarheid, zei Franciscus. Hij raadde de koppels dan ook aan om vruchtbaar te zijn en zich te vermenigvuldigen.

In zijn boodschap zette hij ook kanttekeningen bij 'de cultuur van het welbehagen': 'Die overtuigde ons dat het beter was om geen kinderen te krijgen. Dan kan je de wereld ontdekken, met vakantie gaan, een villa op het platteland kopen, zorgeloos zijn. Het zou beter zijn, comfortabeler, om een hond te hebben, twee katten, en die alle liefde te geven. Is dat wel zo? Uiteindelijk mondt het huwelijk dan uit in eenzaamheid, brengt het de bitterheid van de eenzaamheid. Dat is niet vruchtbaar. Het doet niet wat Jezus doet met zijn Kerk: Hij maakt zijn Kerk vruchtbaar.'

Met die uitspraak toont Franciscus zich wat conservatiever dan zijn progressieve imago doet vermoeden. Recent klonk het nog dat het celibaat 'een gewaardeerd geschenk aan de kerk is, maar geen geloofsdogma'.

Een succesvol katholiek huwelijk steunt op trouw, doorzettingsvermogen en vruchtbaarheid, zei Franciscus. Hij raadde de koppels dan ook aan om vruchtbaar te zijn en zich te vermenigvuldigen. In zijn boodschap zette hij ook kanttekeningen bij 'de cultuur van het welbehagen': 'Die overtuigde ons dat het beter was om geen kinderen te krijgen. Dan kan je de wereld ontdekken, met vakantie gaan, een villa op het platteland kopen, zorgeloos zijn. Het zou beter zijn, comfortabeler, om een hond te hebben, twee katten, en die alle liefde te geven. Is dat wel zo? Uiteindelijk mondt het huwelijk dan uit in eenzaamheid, brengt het de bitterheid van de eenzaamheid. Dat is niet vruchtbaar. Het doet niet wat Jezus doet met zijn Kerk: Hij maakt zijn Kerk vruchtbaar.'Met die uitspraak toont Franciscus zich wat conservatiever dan zijn progressieve imago doet vermoeden. Recent klonk het nog dat het celibaat 'een gewaardeerd geschenk aan de kerk is, maar geen geloofsdogma'.