In het vluchtelingenkamp kreeg de paus een stormachtig onthaal van de vluchtelingen. Franciscus vroeg er voor televisiecamera's uit de hele wereld aandacht voor de levensomstandigheden en het gebrek aan toekomstperspectief voor vluchtelingen, vooral voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen en zwangere vrouwen.

Vluchtelingenkinderen overhandigden hem tekeningen en brieven. Sommige droegen pancartes waarop stond 'wij willen vrijheid' of 'u bent onze enige hoop'. Zowat een tiende van de aanwezige vluchtelingen, onder anderen migranten die op eigen houtje de oversteek hadden gewaagd, kregen de kans om de kerkleiders persoonlijk te ontmoeten en hun levensverhaal te vertellen.

'Jullie staan er niet alleen voor'

De kerkleiders hielden hun middagmaal met de vluchtelingen, zullen nog een gezamenlijke verklaring ondertekenen en bidden voor de mensen die op hun vlucht hun leven in de Egeïsche Zee hebben verloren. De paus zei dat hij naar Lesbos was gereisd om de honderden vluchtelingen en migranten te vertellen dat zij niet alleen zijn. "Vandaag wilde ik bij u zijn. Ik wil u zeggen dat u er niet alleen voor staat", aldus de Argentijn. "Men mag nooit vergeten dat migranten, vooraleer een nummer te zijn, mensen zijn, gezichten, namen, verhalen", zei Franciscus. Hij zei te betreuren dat sommige migranten, onder wie ook vele kinderen, de oversteek niet hebben overleefd.

Hulde aan de Griekse bevolking

De paus bracht zaterdag ook hulde aan de Griekse bevolking die 'ondanks de eigen grote moeilijkheden zijn hart en deuren heeft opengesteld'. De paus riep de internationale politiek op te handelen. Bovenal is het nodig vrede te bewerkstelliggen waar oorlog dood en vernieling heeft gezaaid. Daarbij moet men resoluut wapenhandel en wapensmokkel bestrijden.

Bij zijn terugkeer naar het Vaticaan zou Franciscus tien vluchtelingen en migranten willen meenemen, zo heeft de Griekse televisie gemeld. Het gaat om acht Syriërs en twee Afghanen die reeds in Griekenland waren aangekomen vooraleer het omstreden vluchtelingenakkoord tussen de Europese Unie en Turkije van kracht werd. Analisten zien de geste van de paus als een steunbetuiging aan Athene en als kritiek op een beleid van afgrendelen en afsluiten van de grenzen in Europa. (Belga/BO)