Paus Franciscus: ‘doodstraf moedigt wraak aan’

Paus Franciscus in het Europees Parlement © Belga Image

“De doodstraf is onaanvaardbaar en ongegrond”, zei paus Franciscus tijdens de ontvangst van een delegatie van de internationale Commissie tegen de doodstraf in het Vaticaan. “Ze moedigt slechts de wraak aan”, voegde hij eraan toe.

“De doodstraf brengt geen gerechtigheid voor de slachtoffers. Ze moedigt slechts de wraak aan.” Dat heeft paus Franciscus vrijdag gezegd bij de ontvangst van een delegatie van de internationale Commissie tegen de doodstraf in het Vaticaan. “De doodstraf is totaal ontoelaatbaar, wat ook de ernst van het delict is dat door de veroordeelde is gepleegd”, aldus de paus.

“Gruwelijke, onmenselijk en vernederend”

De paus citeerde de Russische romanschrijver Dostojevski die stelde dat “de doodstraf afschuwelijker is dan de moord die gepleegd werd door een crimineel”. Paus Franciscus veroordeelde niet alleen de executie zelf, maar stelde ook dat de tijd tussen het vonnis en de toepassing van de straf een “marteling” is die soms meerdere jaren duurt.

Hij sprak in dit verband van een “gruwelijke, onmenselijke en vernederende” behandeling. Hij zei ook dat de levenslange celstraffen beschouwd kunnen worden als “verborgen doodstraffen” omdat zij elke vorm van hoop voor de veroordeelde wegnemen.

“De doodstraf verliest elke legitimiteit omdat Justitie kan falen. Dit niet erkennen kan haar omvormen tot een bron van onrechtvaardigheden”, aldus de kerkleider, die eraan toevoegde dat het bestrijden van de doodstraf in al zijn vormen de plicht is van elke christen.

Bezoek aan Napels

Vandaag is de paus op bezoek in Napels, waar hij enthousiast onthaald werd. Op het programma staan onder meer een mis op de Piazza Plebeiscito, een lunch met gedetineerden van de Poggioreale-gevangenis, een hommage aan de schrijn van de lokale heilige San Gennaro en ontmoetingen met zieken en jongeren. Ook bezoekt paus Franciscus de wijk Scampia, die berucht is voor de bloederige afrekeningen tussen clans van de Camorra, de lokale maffia. Hij haalde zwaar uit naar de georganiseerde misdaad: “De mensen die de slechte weg opgaan, nemen een deel hoop weg bij zichzelf, de samenleving en de eerlijke mensen. Ze schaden de goede reputatie van de stad en haar economie.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content