Paus Franciscus heeft aartsbisschop Pietro Parolin benoemd tot zijn staatssecretaris. Hij volgt in die functie kardinaal Tarcisio Bertone op. De aanstelling van Parolin geldt als de belangrijkste beslissing van de paus sinds de aanvang van zijn pontificaat.

Paus Franciscus heeft de 58-jarige aartsbisschop Pietro Parolin benoemd tot zijn nieuwe staatssecretaris. Naar Vaticaanse normen is dat erg jong. Als staatssecretaris van de paus volgt Parolin de 79-jarige kardinaal Tarcisio Bertone op, die binnenkort op emeritaat gaat.

Schandalen

Kardinaal Bertone werd nog aangesteld door paus Benedictus XVI. Hij kreeg erg veel kritiek voor zijn aanpak van het zogeheten VatiLeaks-schandaal, dat uitbarstte toen de kamerheer van de paus in 2012 geheime documenten uitlekte die corruptie in het Vaticaan aantoonden.

Hoofd van de curie

Op dit ogenblik is Pietro Parolin nog pauselijke nuntius in Venezuela. Met zijn benoeming tot staatssecretaris komt hij het hoofd te staan van de Romeinse Curie, het bestuursapparaat van de Katholieke Kerk. Hij wordt in dat ambt ook meteen de voornaamste raadgever van de paus. (YD)

Paus Franciscus heeft aartsbisschop Pietro Parolin benoemd tot zijn staatssecretaris. Hij volgt in die functie kardinaal Tarcisio Bertone op. De aanstelling van Parolin geldt als de belangrijkste beslissing van de paus sinds de aanvang van zijn pontificaat.Paus Franciscus heeft de 58-jarige aartsbisschop Pietro Parolin benoemd tot zijn nieuwe staatssecretaris. Naar Vaticaanse normen is dat erg jong. Als staatssecretaris van de paus volgt Parolin de 79-jarige kardinaal Tarcisio Bertone op, die binnenkort op emeritaat gaat.SchandalenKardinaal Bertone werd nog aangesteld door paus Benedictus XVI. Hij kreeg erg veel kritiek voor zijn aanpak van het zogeheten VatiLeaks-schandaal, dat uitbarstte toen de kamerheer van de paus in 2012 geheime documenten uitlekte die corruptie in het Vaticaan aantoonden. Hoofd van de curieOp dit ogenblik is Pietro Parolin nog pauselijke nuntius in Venezuela. Met zijn benoeming tot staatssecretaris komt hij het hoofd te staan van de Romeinse Curie, het bestuursapparaat van de Katholieke Kerk. Hij wordt in dat ambt ook meteen de voornaamste raadgever van de paus. (YD)