De voormalige secretaris-generaal van de VN Boutros Boutros-Ghali is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Venezolaanse VN-ambassadeur, Rafael Ramirez, gemeld aan de VN-Veiligheidsraad. Er is een minuut stilte in acht genomen. De Egyptenaar leidde de VN van 1992 tot 1997.

"We zijn ervan op de hoogte gebracht dat de voormalige secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali is overleden", verklaarde de Venezolaanse ambassadeur, die in februari de Veiligheidsraad voorzit.

Het officiële Egyptische persbureau had vrijdag al gemeld dat de vroegere secretaris-generaal was opgenomen in een ziekenhuis in Caïro.

Boutros Boutros-Ghali werd op 14 december 1922 geboren in de Egyptische hoofdstad Caïro, als lid van een erg voorname Koptische (christelijke) familie.

Zijn grootvader, Boutros Ghali Pasha, was premier van Egypte van 1908 tot in 1910, toen hij vermoord werd. En zijn vader, Yusuf Boutros-Ghali, was minister van Financiën van Egypte. Boutros Boutros-Ghali studeerde rechten aan de Universiteit van Caïro (afgestudeerd in 1946) en internationaal recht aan de Universiteit van Parijs (1949). Nog in 1949 werd hij hoogleraar internationaal recht en internationale relaties aan de Universiteit van Caïro (tot 1977). Van 1974 tot 1977 was hij ook lid van het Centraal Comité en het Uitvoerende Comité van de Arabische Socialistische Unie (ASU).

Amerikaans veto

In 1977 werd Boutros-Ghali minister van Buitenlandse Zaken (tot 1991). In die functie vergezelde hij president Anwar al-Sadat tijdens de vredesbesprekingen met Israël op Camp David. Vanaf 1980 was hij eveneens lid van het secretariaat van de Nationaal-Democratische Partij, tot 1991. En in diezelfde periode was hij ook vice-voorzitter van de socialistisch internationale.

Van 1992 tot 1997 was Boutros Boutros-Ghali Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties. Hij was de eerste Afrikaan die deze post bekleedde. Tijdens zijn ambtstermijn had hij te maken met de conflicten in Rwanda, Somalië, Angola en in het voormalige Joegoslavië. Een Amerikaans veto zorgde ervoor dat zijn ambtstermijn in 1997 niet werd verlengd. De VS verweten hem "bureaucratisering en verspilling" bij de VN.

Maar achter de schermen werd gezegd dat Boutros-Ghali de prijs betaalde voor het feit dat hij te vaak tegen de wil van de Amerikanen inging, onder andere tijdens de Joegoslavië-crisis. Na zijn ambtstermijn werd Boutros-Ghali secretaris-generaal van La Francophonie, de internationale organisatie van de Franssprekende naties (1997-2002). De Ghanees Kofi Annan volgde hem in 1997 op als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. (Belga/TE)

De voormalige secretaris-generaal van de VN Boutros Boutros-Ghali is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Venezolaanse VN-ambassadeur, Rafael Ramirez, gemeld aan de VN-Veiligheidsraad. Er is een minuut stilte in acht genomen. De Egyptenaar leidde de VN van 1992 tot 1997. "We zijn ervan op de hoogte gebracht dat de voormalige secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali is overleden", verklaarde de Venezolaanse ambassadeur, die in februari de Veiligheidsraad voorzit. Het officiële Egyptische persbureau had vrijdag al gemeld dat de vroegere secretaris-generaal was opgenomen in een ziekenhuis in Caïro. Boutros Boutros-Ghali werd op 14 december 1922 geboren in de Egyptische hoofdstad Caïro, als lid van een erg voorname Koptische (christelijke) familie.Zijn grootvader, Boutros Ghali Pasha, was premier van Egypte van 1908 tot in 1910, toen hij vermoord werd. En zijn vader, Yusuf Boutros-Ghali, was minister van Financiën van Egypte. Boutros Boutros-Ghali studeerde rechten aan de Universiteit van Caïro (afgestudeerd in 1946) en internationaal recht aan de Universiteit van Parijs (1949). Nog in 1949 werd hij hoogleraar internationaal recht en internationale relaties aan de Universiteit van Caïro (tot 1977). Van 1974 tot 1977 was hij ook lid van het Centraal Comité en het Uitvoerende Comité van de Arabische Socialistische Unie (ASU). In 1977 werd Boutros-Ghali minister van Buitenlandse Zaken (tot 1991). In die functie vergezelde hij president Anwar al-Sadat tijdens de vredesbesprekingen met Israël op Camp David. Vanaf 1980 was hij eveneens lid van het secretariaat van de Nationaal-Democratische Partij, tot 1991. En in diezelfde periode was hij ook vice-voorzitter van de socialistisch internationale. Van 1992 tot 1997 was Boutros Boutros-Ghali Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties. Hij was de eerste Afrikaan die deze post bekleedde. Tijdens zijn ambtstermijn had hij te maken met de conflicten in Rwanda, Somalië, Angola en in het voormalige Joegoslavië. Een Amerikaans veto zorgde ervoor dat zijn ambtstermijn in 1997 niet werd verlengd. De VS verweten hem "bureaucratisering en verspilling" bij de VN. Maar achter de schermen werd gezegd dat Boutros-Ghali de prijs betaalde voor het feit dat hij te vaak tegen de wil van de Amerikanen inging, onder andere tijdens de Joegoslavië-crisis. Na zijn ambtstermijn werd Boutros-Ghali secretaris-generaal van La Francophonie, de internationale organisatie van de Franssprekende naties (1997-2002). De Ghanees Kofi Annan volgde hem in 1997 op als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. (Belga/TE)