In Lennik is Joris Van Hauthem overleden. Hij was 51 jaar oud en stierf thuis in zijn slaap aan de gevolgen van kanker. Van Hauthem was 25 jaar parlementslid voor het Vlaams Blok en daarna het Vlaams Belang. Daarmee was hij een van de langstzetelende partijleden. Hij was als inwoner van Lennik vooral actief rond de problematiek van de rand rond Brussel en rechten van de Vlamingen in en rond de hoofdstad.

Woordvoerder

Joris Van Hauthem was gedurende een kwarteeuw parlementslid voor het Vlaams Blok en het Vlaams Belang. Hij was gedurende jaren de woordvoerder van de partij en leidde de Senaatsfractie (2004-2010) en de fractie in het Vlaams Parlement (2012-2014). Hij maakte ook jarenlang deel uit van het partijbestuur.

Van Hauthem werd in 1989 lid van de Brusselse Hoofdstedelijke Raad. Dat maakt van hem een van de eerste parlementsleden van het Vlaams Blok, na stichter Karel Dillen en het duo Gerolf Annemans-Filip Dewinter.

Verkiezingsnederlaag

Van 1991 (Zwarte Zondag) tot 1995 zetelde hij ook in de Kamer. Daarna maakte hij de overstap naar het Vlaams Parlement, waarvan hij lid bleef tot het einde van de vorige legislatuur.

Tot 2010 was hij tevens gemeenschapssenator. Bij de verkiezingen van 25 mei 2014 was hij het meest opvallende slachtoffer van de spectaculaire verkiezingsnederlaag van het Vlaams Belang. Dat hij als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in Vlaams-Brabant niet verkozen raakte, was voor vriend en vijand een grote verrassing.

Sinds 2001 zat hij ook in de gemeenteraad van Lennik. Maandag nam hij daaruit ontslag wegens gezondheidsredenen. (Belga/AVE)

In Lennik is Joris Van Hauthem overleden. Hij was 51 jaar oud en stierf thuis in zijn slaap aan de gevolgen van kanker. Van Hauthem was 25 jaar parlementslid voor het Vlaams Blok en daarna het Vlaams Belang. Daarmee was hij een van de langstzetelende partijleden. Hij was als inwoner van Lennik vooral actief rond de problematiek van de rand rond Brussel en rechten van de Vlamingen in en rond de hoofdstad.Joris Van Hauthem was gedurende een kwarteeuw parlementslid voor het Vlaams Blok en het Vlaams Belang. Hij was gedurende jaren de woordvoerder van de partij en leidde de Senaatsfractie (2004-2010) en de fractie in het Vlaams Parlement (2012-2014). Hij maakte ook jarenlang deel uit van het partijbestuur. Van Hauthem werd in 1989 lid van de Brusselse Hoofdstedelijke Raad. Dat maakt van hem een van de eerste parlementsleden van het Vlaams Blok, na stichter Karel Dillen en het duo Gerolf Annemans-Filip Dewinter. Van 1991 (Zwarte Zondag) tot 1995 zetelde hij ook in de Kamer. Daarna maakte hij de overstap naar het Vlaams Parlement, waarvan hij lid bleef tot het einde van de vorige legislatuur. Tot 2010 was hij tevens gemeenschapssenator. Bij de verkiezingen van 25 mei 2014 was hij het meest opvallende slachtoffer van de spectaculaire verkiezingsnederlaag van het Vlaams Belang. Dat hij als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in Vlaams-Brabant niet verkozen raakte, was voor vriend en vijand een grote verrassing. Sinds 2001 zat hij ook in de gemeenteraad van Lennik. Maandag nam hij daaruit ontslag wegens gezondheidsredenen. (Belga/AVE)