Pistorius staat voor de rechtbank in Pretoria terecht voor de moord op zijn vriendin en model Reeva Steenkamp (29). In de vroege ochtend van 14 februari 2013 schoot hij Steenkamp dood in de badkamer van zijn woning in Pretoria. Ze werd geraakt in het hoofd en de hand.

Hij zegt dat hij dacht dat ze een inbreker was die zich had opgesloten en dat zijn vriendin in bed lag. De aanklagers voeren echter aan dat het koppel ruzie had en dat Pistorius met voorbedachten rade handelde. Volgens de politie waren er ten huize Pistorius al eerder incidenten geweest 'die onder de noemer van huiselijk geweld kunnen vallen'.

'Onschuldig'

Pistorius pleitte vanochtend niet alleen 'onschuldig' voor moord op Steenkamp, maar ook voor de bijkomende aanklachten van wapenbezit en het gebruik van verboden wapens.

'Ik ging op de badkamer af, gewapend met mijn vuurwapen, zodat ik Reeva kon beschermen, en ik dacht dat ze in bed lag,' zei hij. De verdediging ontkende ook het stel ruzie had gehad.

Hulpkreten en geweerschoten

Een buurvrouw van Pistorius, Michelle Burger, getuigde dat ze om hulp heeft horen roepen en vervolgens schoten heeft gehoord. 'Een vrouw schreeuwde vreselijk en riep om hulp. Daarna hoorde ik ook een man drie keer om hulp schreeuwen,' zei Burger in de rechtszaal.

Ze belde de veiligheidsdiensten en hoorde vervolgens vier geweerschoten.

Proces van de eeuw

Het proces-Pistorius is sterk gemediatiseerd in Zuid-Afrika en wordt het 'proces van de eeuw' genoemd. Pistorius was een nationale held. Hij werd geamputeerd onder zijn knieën toen hij 11 maanden was en loopt met twee carbonprotheses, vandaar zijn bijnaam 'Blade Runner'

Pistorius werd de eerste atleet die zowel aan de Olympische als aan de Paralympische Spelen deelnam. Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen haalde hij de finale van de 400 meter. Op de Paralympics veroverde hij een zilveren en twee gouden medailles.

Pistorius staat voor de rechtbank in Pretoria terecht voor de moord op zijn vriendin en model Reeva Steenkamp (29). In de vroege ochtend van 14 februari 2013 schoot hij Steenkamp dood in de badkamer van zijn woning in Pretoria. Ze werd geraakt in het hoofd en de hand. Hij zegt dat hij dacht dat ze een inbreker was die zich had opgesloten en dat zijn vriendin in bed lag. De aanklagers voeren echter aan dat het koppel ruzie had en dat Pistorius met voorbedachten rade handelde. Volgens de politie waren er ten huize Pistorius al eerder incidenten geweest 'die onder de noemer van huiselijk geweld kunnen vallen'.'Onschuldig'Pistorius pleitte vanochtend niet alleen 'onschuldig' voor moord op Steenkamp, maar ook voor de bijkomende aanklachten van wapenbezit en het gebruik van verboden wapens. 'Ik ging op de badkamer af, gewapend met mijn vuurwapen, zodat ik Reeva kon beschermen, en ik dacht dat ze in bed lag,' zei hij. De verdediging ontkende ook het stel ruzie had gehad.Hulpkreten en geweerschoten Een buurvrouw van Pistorius, Michelle Burger, getuigde dat ze om hulp heeft horen roepen en vervolgens schoten heeft gehoord. 'Een vrouw schreeuwde vreselijk en riep om hulp. Daarna hoorde ik ook een man drie keer om hulp schreeuwen,' zei Burger in de rechtszaal. Ze belde de veiligheidsdiensten en hoorde vervolgens vier geweerschoten.Proces van de eeuw Het proces-Pistorius is sterk gemediatiseerd in Zuid-Afrika en wordt het 'proces van de eeuw' genoemd. Pistorius was een nationale held. Hij werd geamputeerd onder zijn knieën toen hij 11 maanden was en loopt met twee carbonprotheses, vandaar zijn bijnaam 'Blade Runner' Pistorius werd de eerste atleet die zowel aan de Olympische als aan de Paralympische Spelen deelnam. Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen haalde hij de finale van de 400 meter. Op de Paralympics veroverde hij een zilveren en twee gouden medailles.