Van de BBC tot Buzzfeed: onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft zijn naam in het buitenland gemaakt. Maar dan wel om een andere reden dan zijn functie zou doen vermoeden. Reynders deed in Brussel mee aan een optocht voor het goede doel genaamd 'De Zwarten' of 'Les Noirauds'. Hij had zich helemaal zwart geschminkt en tweette trots foto's van zichzelf via zijn officiële account. Nu lijkt hij terechtgekomen in zijn eigen persoonlijke 'Zwarte Piet'-rel. Maar dan alleen in het buitenland.

In eigen land was er weinig reactie van de verschillende politieke partijen op het verkleedpartijtje van Reynders. Alleen Wouter Van Bellingen van het Minderhedenforum vond het getuigen van een totaal gebrek aan respect voor kleurlingen.

Het feit dat er in België amper over het 'incident' gepraat wordt, is voor de buitenlandse media, die ook niet vertrouwd zijn met het Zwarte Piet-fenomeen, een raadsel. In Frankrijk vonden ze dat de minister Afrika schoffeert. Ook in de Angelsaksische media heerst onbegrip. Juist omdat Reynders de minister van Buitenlandse Zaken is en af en toe leiders van Afrikaanse landen ontmoet, is dit beschamend, zo luidt het commentaar.

Achterlijk en primitief

Les Noirauds, een organisatie die zich inzet voor kinderen, werden in 1876 jaar gesticht om een Brussels weeshuis van het faillissement te redden. Het was een tijd waarin de ontdekking van Afrikaanse landen tot de verbeelding van de mensen sprak. Bovendien was het kostuum van een Afrikaan de ideale manier om de anonimiteit van de fondsenwervers, vaak klanten van de restaurants waar ze geld gingen vragen, te garanderen.

Maar moet de minister zich daarom nu nog steeds zwart schminken, vragen de Britse media zich af? De kostuums staan immers symbool voor een tijd waarin Afrikanen werden afgeschilderd als primitief, achterlijk en hunkerend naar Europese beschaving.

Reynders is zich ondertussen van geen kwaad bewust en wil niet reageren.

Van de BBC tot Buzzfeed: onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft zijn naam in het buitenland gemaakt. Maar dan wel om een andere reden dan zijn functie zou doen vermoeden. Reynders deed in Brussel mee aan een optocht voor het goede doel genaamd 'De Zwarten' of 'Les Noirauds'. Hij had zich helemaal zwart geschminkt en tweette trots foto's van zichzelf via zijn officiële account. Nu lijkt hij terechtgekomen in zijn eigen persoonlijke 'Zwarte Piet'-rel. Maar dan alleen in het buitenland. In eigen land was er weinig reactie van de verschillende politieke partijen op het verkleedpartijtje van Reynders. Alleen Wouter Van Bellingen van het Minderhedenforum vond het getuigen van een totaal gebrek aan respect voor kleurlingen.Het feit dat er in België amper over het 'incident' gepraat wordt, is voor de buitenlandse media, die ook niet vertrouwd zijn met het Zwarte Piet-fenomeen, een raadsel. In Frankrijk vonden ze dat de minister Afrika schoffeert. Ook in de Angelsaksische media heerst onbegrip. Juist omdat Reynders de minister van Buitenlandse Zaken is en af en toe leiders van Afrikaanse landen ontmoet, is dit beschamend, zo luidt het commentaar. Les Noirauds, een organisatie die zich inzet voor kinderen, werden in 1876 jaar gesticht om een Brussels weeshuis van het faillissement te redden. Het was een tijd waarin de ontdekking van Afrikaanse landen tot de verbeelding van de mensen sprak. Bovendien was het kostuum van een Afrikaan de ideale manier om de anonimiteit van de fondsenwervers, vaak klanten van de restaurants waar ze geld gingen vragen, te garanderen. Maar moet de minister zich daarom nu nog steeds zwart schminken, vragen de Britse media zich af? De kostuums staan immers symbool voor een tijd waarin Afrikanen werden afgeschilderd als primitief, achterlijk en hunkerend naar Europese beschaving.Reynders is zich ondertussen van geen kwaad bewust en wil niet reageren.