Onrustwekkende pestvorm viseert meisjes

© Facebook
Katrin Swartenbroux
Katrin Swartenbroux Chef Lifestyle KnackWeekend.be

Een onrustwekkende trend verovert met rasse schreden het internet. ‘Slutshaming’ is geseksualiseerd pesten waarbij meisjes worden geviseerd omwille van de interesse die mannen in hen tonen, de manier waarop haar lichaam aan het ontwikkelen is, hoe ze zich kleedt of hoe ze zich gedraagt in het bijzijn van mannen.

In het puriteinse tijdperk -als we Nathaniel Hawthorne tenminste mogen geloven- werden de vermoedelijke wandaden van de vrouwelijke dorpsbewoners via een Scarlet Letter aan het licht gebracht waarna de vrouw gebrandmerkt was voor het leven. Vandaag dient het internet als dorpsplein.

Deze opflakkering van preutsheid is echter allesbehalve onschuldig: het is een zuivere vorm van cyberpesterij en slaat diepe wonden bij de slachtoffers. Steeds vaker duiken er Facebookpagina’s op waarin jongeren hun leeftijdsgenoten uitmaken voor genadeloos uitschelden voor “sletten”. Ze deinzen er niet voor terug om hun slachtoffers met naam te noemen. Vaak stelen ze zelfs hun profielfoto’s en voorzien die van schofferende teksten.

Een van de populairste Facebookpagina’s in die soort is allicht ‘Hey Girls Did You Know’, die momenteel meer dan 42 000 leden telt. Hoewel de pagina zelf claimt niet bedoeld te zijn voor pesterijen en het merendeel van de posts recht van 9gag komt, ligt de inspiratie voor deze pagina wel aan de basis van het vernieuwde online slutshaming. Blogster officialsabrina_xo haalde in juni 2012 uit naar alle meisjes die foto’s van hun décolleté posten op Facebook via een fotocollage en de onsterfelijke zin “Hey girls, did you know that uuhmm… your boobs go inside your shirt?”

Ondertussen bestaan er duizenden varianten die op het eerste zicht onschuldig lijken maar toch het signaal hebben gegeven voor ergere scheldtirades en publiekelijke online vernederingen.

Onlangs kreeg ook België lucht van het fenomeen toen de Antwerpse Hoeren -Facebookpagina in de pers kwam. De daders worden gezocht en ondervraagd, maar het is dweilen met de kraan open; in België alleen al worden er bijna dagelijks gelijksoortige pagina’s gecreëerd.

Ook Zweden mocht zich vorige maand wapenen tegen slutshaming. Een anonieme Instagramaccount postte foto’s van verschillende jongeren uit Götteborg, vergezeld van oproepen om “deze sletten te identificeren”. De foto’s kregen evenveel reacties als dat de Zweedse politie klachten van laster binnenkreeg. De dader, een 17-jarig meisje, werd ondertussen opgepakt en de inwoners van Götteborg hebben een optocht gehouden om iedereen op te roepen met cyberpesten te stoppen.

Het meest bekende slachtoffers van slutshaming is Amanda Todd, de Canadese jongere die in oktober 2012 zelfmoord pleegde omdat de naaktfoto’s die ze via webcam naar haar internetvriendje stuurde bleven opduiken, hoe vaak zij en haar ouders ook verhuisden. Todd durfde niet meer buitenkomen, werd gruwelijk hard gepest en kon op geen spatje sympathie rekenen: ze had maar niet zo dom moeten zijn om haar borsten te tonen.

Daar schuilt dan ook meteen het grootste probleem van slutshamen. De slachtoffers hebben vaak het gevoel dat ze het zelf gezocht hebben, net zoals slachtoffers van verkrachting ook blijven zitten met de vraag of hun rokje niet te kort was. Ze schamen zich en maken zichzelf ook wijs dat ze geen respect verdienen. De daders zien hun pesterijen ook niet als pesten, ze zien het als een logisch gevolg van de kledingstijl of het gedrag van hun slachtoffer, als een soort van straf.

Een opvallend en niet onbelangrijk detail is dat zowel de daders als de slachtoffers van slutshaming bijna altijd meisjes zijn. Het is een typische vorm van vrouwen die hun territorium en de mannen die erin zitten willen beschermen. Wanneer ze een ander meisje als bedreigend zien -omdat ze te veel met jongens praat of haar borsten al meer ontwikkeld zijn bijvoorbeeld- zal ze dat meisje brandmerken zodat ze zich schaamt en zich terugtrekt.

In principe geven slutshamers hun slachtoffers het signaal “Jij ben geen meisje op de juiste manier.” En dat is zonde. Want wanneer meisjes zich keren tegen hun eigen geslacht, wie is er dan nog om voor hen op te komen in die angstaanjagende puberteitsjaren?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content