Om veiligheidsredenen kan Breivik onmogelijk contact hebben met andere gedetineerden, legde Knut Bjarkeid, directeur van de zwaar beveiligde Ila-gevangenis in de Noorse tabloid Verdens Gang uit.

"We voorzien een team van professionals om hem te omringen. Dat team zal bestaan uit medewerkers van de gevangenis en mensen die we op ad-hocbasis rekruteren", aldus Bjarkeid. "Hij kan samen met de cipiersploeg floorball, een sport verwant aan hockey, spelen, maar het is ook mogelijk dat we mensen gaan betalen om tegen hem te schaken", aldus Bjarkeid.

Liberaal gevangenissysteem

Het Noorse gevangenissysteem wordt algemeen als heel liberaal beschouwd. De klemtoon ligt er meer op de re-integratie van de gevangene dan op bestraffing. De recidivegraad ligt in Noorwegen lager dan in andere westerse landen.

Breivik wordt momenteel berecht voor de moord op 77 mensen, afgelopen zomer. Hij riskeert of een gevangenisstraf van 21 jaar die verlengd kan worden zolang hij als gevaarlijk beschouwd wordt, of een mogelijk levenslange internering in een psychiatrische instelling. In beide gevallen zal hij waarschijnlijk verblijven in een aparte vleugel van de gevangenis. Bjarkeid weigerde de kostprijs te geven die die de inrichting van een Breivik-vleugel zou kosten. (Belga/TE)

Om veiligheidsredenen kan Breivik onmogelijk contact hebben met andere gedetineerden, legde Knut Bjarkeid, directeur van de zwaar beveiligde Ila-gevangenis in de Noorse tabloid Verdens Gang uit. "We voorzien een team van professionals om hem te omringen. Dat team zal bestaan uit medewerkers van de gevangenis en mensen die we op ad-hocbasis rekruteren", aldus Bjarkeid. "Hij kan samen met de cipiersploeg floorball, een sport verwant aan hockey, spelen, maar het is ook mogelijk dat we mensen gaan betalen om tegen hem te schaken", aldus Bjarkeid. Liberaal gevangenissysteem Het Noorse gevangenissysteem wordt algemeen als heel liberaal beschouwd. De klemtoon ligt er meer op de re-integratie van de gevangene dan op bestraffing. De recidivegraad ligt in Noorwegen lager dan in andere westerse landen. Breivik wordt momenteel berecht voor de moord op 77 mensen, afgelopen zomer. Hij riskeert of een gevangenisstraf van 21 jaar die verlengd kan worden zolang hij als gevaarlijk beschouwd wordt, of een mogelijk levenslange internering in een psychiatrische instelling. In beide gevallen zal hij waarschijnlijk verblijven in een aparte vleugel van de gevangenis. Bjarkeid weigerde de kostprijs te geven die die de inrichting van een Breivik-vleugel zou kosten. (Belga/TE)