Italiaanse wetenschappers hebben donderdag gezegd nog levende afstammelingen van de familie van de Renaissanceschilder en wiskundige Leonardo da Vinci te hebben gevonden, niettegenstaande zijn overblijfselen niet terecht zijn en er dus geen dna-onderzoek mogelijk was.

Op een persconferentie in Firenze zeiden de geschiedkundigen Alessandro Vezzosi en Agnese Sabato dat de familie van het genie niet is uitgestorven, in tegenstellingen tot wat menigeen denkt. Ze bleef de tand des tijds doorstaan, zij het in de schaduw van de glorie.

Dna verloren

Het in 1973 opgestarte onderzoek bracht 35 nazaten van de familie van de schilder aan het licht. Volgens berichten in de media zou één van hen regisseur Franco Zeffirelli zijn, bekend van "Romeo en Julia" (1968) en "La Traviata" (1983).

Leonardo da Vinci had zelf geen kinderen toen hij in 1519 overleed. Maar de bewuste afstammelingen zijn van de lijn van zijn broers en zusters.

Zijn stoffelijk overschot raakte verloren tijdens de godsdienstoorlogen van de zestiende eeuw. Dna-onderzoek was dus onmogelijk. De vorsers reconstrueerden toch een stamboom aan de hand van documenten in kerken en kadasters. (Belga/TE)

Italiaanse wetenschappers hebben donderdag gezegd nog levende afstammelingen van de familie van de Renaissanceschilder en wiskundige Leonardo da Vinci te hebben gevonden, niettegenstaande zijn overblijfselen niet terecht zijn en er dus geen dna-onderzoek mogelijk was.Op een persconferentie in Firenze zeiden de geschiedkundigen Alessandro Vezzosi en Agnese Sabato dat de familie van het genie niet is uitgestorven, in tegenstellingen tot wat menigeen denkt. Ze bleef de tand des tijds doorstaan, zij het in de schaduw van de glorie. Het in 1973 opgestarte onderzoek bracht 35 nazaten van de familie van de schilder aan het licht. Volgens berichten in de media zou één van hen regisseur Franco Zeffirelli zijn, bekend van "Romeo en Julia" (1968) en "La Traviata" (1983). Leonardo da Vinci had zelf geen kinderen toen hij in 1519 overleed. Maar de bewuste afstammelingen zijn van de lijn van zijn broers en zusters. Zijn stoffelijk overschot raakte verloren tijdens de godsdienstoorlogen van de zestiende eeuw. Dna-onderzoek was dus onmogelijk. De vorsers reconstrueerden toch een stamboom aan de hand van documenten in kerken en kadasters. (Belga/TE)