De vroegere Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela heeft zich voor het eerst in acht maanden nog eens op televisie vertoond. De 93-jarige winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede (1993) was te zien toen hij ter gelegenheid van het 100ste jubileum van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij Afrikaans Nationaal Congres (ANC) een symbolische toorts in ontvangst nam.

De vroegere partijvoorzitter zat tijdens de plechtigheid in zijn woning in Qunu in een zetel met een dik deken over zijn benen. Hij verkeert in goede gezondheid, verklaarde een ANC-zegsman.

In februari was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika wegens een kwaal in de onderbuik tijdelijk in het ziekenhuis opgenomen. Sinds dinsdag verblijft hij in Qunu, zijn woonplaats in het zuidoosten van het land.

Mandela had voor zijn rol in de strijd tegen het racistische Apartheidssysteem 27 jaar lang gevangen gezeten. Als leider van de zwarten wees hij in een diep verdeelde samenleving later de weg naar democratie en verzoening. (Belga/TE)

De vroegere Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela heeft zich voor het eerst in acht maanden nog eens op televisie vertoond. De 93-jarige winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede (1993) was te zien toen hij ter gelegenheid van het 100ste jubileum van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij Afrikaans Nationaal Congres (ANC) een symbolische toorts in ontvangst nam. De vroegere partijvoorzitter zat tijdens de plechtigheid in zijn woning in Qunu in een zetel met een dik deken over zijn benen. Hij verkeert in goede gezondheid, verklaarde een ANC-zegsman. In februari was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika wegens een kwaal in de onderbuik tijdelijk in het ziekenhuis opgenomen. Sinds dinsdag verblijft hij in Qunu, zijn woonplaats in het zuidoosten van het land. Mandela had voor zijn rol in de strijd tegen het racistische Apartheidssysteem 27 jaar lang gevangen gezeten. Als leider van de zwarten wees hij in een diep verdeelde samenleving later de weg naar democratie en verzoening. (Belga/TE)