De tuchtrechter heeft hem verboden zich ooit nog in te schrijven in het BIG-register, het register waar alle artsen ingeschreven staan.

Vijf voormalige patiënten van Jansen hadden een tuchtzaak tegen hem aangespannen. Hij had die mensen verteld dat ze een ernstige ziekte hadden, bijvoorbeeld alzheimer of multiple sclerose, en schreef ze bijbehorende zware medicijnen voor.

Later bleken ze de ziekte helemaal niet te hebben. "Het beeld dat van de arts naar voren komt, is dat hij te snel en op dubieuze gronden tot een diagnose kwam en soms wel, soms niet bijpassende medicatie voorschreef", stelde de tuchtrechter.

Als hij zich ooit in het buitenland als arts inschrijft, zal die inschrijving onmiddellijk geschorst worden, ook al wordt hoger beroep daartegen ingesteld.

Volkomen overbodig

Jansen stond overigens al niet meer ingeschreven in het BIG-register en had eerder al aangegeven niet meer als arts aan de slag te willen. Mede daarom noemde zijn advocaat de tuchtzaak eerder al "volkomen overbodig".

Behalve tegen Jansen is er ook een tuchtklacht ingediend tegen voormalige bestuurders van het Medisch Spectrum Twente (MST) en inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens de ex-patiënten hadden ook zij moeten ingrijpen.

Begin januari is de uitspraak tegen de MST-bestuurders, de zaak tegen de IGZ wordt in april behandeld. (Belga/TE)

De tuchtrechter heeft hem verboden zich ooit nog in te schrijven in het BIG-register, het register waar alle artsen ingeschreven staan. Vijf voormalige patiënten van Jansen hadden een tuchtzaak tegen hem aangespannen. Hij had die mensen verteld dat ze een ernstige ziekte hadden, bijvoorbeeld alzheimer of multiple sclerose, en schreef ze bijbehorende zware medicijnen voor. Later bleken ze de ziekte helemaal niet te hebben. "Het beeld dat van de arts naar voren komt, is dat hij te snel en op dubieuze gronden tot een diagnose kwam en soms wel, soms niet bijpassende medicatie voorschreef", stelde de tuchtrechter. Als hij zich ooit in het buitenland als arts inschrijft, zal die inschrijving onmiddellijk geschorst worden, ook al wordt hoger beroep daartegen ingesteld. Jansen stond overigens al niet meer ingeschreven in het BIG-register en had eerder al aangegeven niet meer als arts aan de slag te willen. Mede daarom noemde zijn advocaat de tuchtzaak eerder al "volkomen overbodig". Behalve tegen Jansen is er ook een tuchtklacht ingediend tegen voormalige bestuurders van het Medisch Spectrum Twente (MST) en inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens de ex-patiënten hadden ook zij moeten ingrijpen. Begin januari is de uitspraak tegen de MST-bestuurders, de zaak tegen de IGZ wordt in april behandeld. (Belga/TE)