Tijdens haar getuigenis voor het Sierra Leone-Tribunaal nabij het Nederlandse Den Haag heeft het Britse topmodel Naomi Campbell gezegd dat zij "vuile (edel)stenen" heeft gekregen waarvan ze denkt dat ze een geschenk waren van de Liberiaanse ex-president Charles Taylor na een door Nelson Mandela aangeboden diner in september 1997.

Taylor wordt ervan verdacht in ruil voor diamanten wapens en training te hebben gegeven aan rebellengroeperingen in Sierra Leone. Tijdens de burgeroorlog in de jaren negentig zijn in dat land duizenden mensen verminkt en vermoord.

Campbell (40) erkende meerdere diamanten te hebben gekregen naar aanleiding van een VIP-diner. Ze kon echter niet zeggen of Taylor zelf de kleinoden naar haar kamer heeft gestuurd.

Het model is onder uitgebreide veiligheidsmaatregelen naar het gerechtsgebouw in Leidschendam gebracht.

Belangstelling

Op 4 juni 2007 startte het proces wegens oorlogsmisdaden tegen Charles Taylor, maar het is pas nu dat er enige belangstelling voor is. Tientallen journalisten, cameramensen en fotografen van over de hele wereld stonden donderdagochtend in het Nederlandse Leidschendam te wachten op de komst van het model.

Campbell moest er uitleg komen geven over de aantijgingen dat Taylor haar in 1997 zogenaamde bloeddiamanten zou hebben cadeau gedaan. Bloeddiamaneen werden indertijd gebruikt om de burgeroorlog in Sierra Leone te financieren.

Taylor zelf ontkent de beschuldigingen en zegt dat hij nooit diamanten inruilde of verkocht voor wapens. Hij heeft dit ook voor het hof onder ede verklaard.

Diner met Nelson Mandela

De Amerikaanse actrice Mia Farrow en Campbells voormalige agente Carole White hadden eerder al verklaard dat het supermodel de diamanten kreeg na een diner in Zuid-Afrika met de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela.

In een interview met Oprah Winfrey zei Campbell onlangs dat ze niets met het proces tegen Taylor te maken wilde hebben en dat ze vreest voor de veiligheid van haar familie.

De 62-jarige Taylor staat in Den Haag terecht voor 11 aanklachten, waaronder terrorisme, moord, verkrachting en foltering.

Hij wordt er van beschuldigd dat hij als president van Liberia de rebellen van het Verenigd Revolutionair Front (RUF) van Foday Sankoh steunde tijdens de bloedige burgeroorlog in Sierra Leone (1991-2002).

Tienduizenden mensen stierven tijdens het conflict.

Hij leverde wapens en munitie, in ruil voor diamanten en kostbaar hout. De rebellen stonden bekend om hun gruweldaden, zoals het afhakken van ledematen van burgers. Taylor ontkent de aantijgingen.

Tijdens haar getuigenis voor het Sierra Leone-Tribunaal nabij het Nederlandse Den Haag heeft het Britse topmodel Naomi Campbell gezegd dat zij "vuile (edel)stenen" heeft gekregen waarvan ze denkt dat ze een geschenk waren van de Liberiaanse ex-president Charles Taylor na een door Nelson Mandela aangeboden diner in september 1997. Taylor wordt ervan verdacht in ruil voor diamanten wapens en training te hebben gegeven aan rebellengroeperingen in Sierra Leone. Tijdens de burgeroorlog in de jaren negentig zijn in dat land duizenden mensen verminkt en vermoord. Campbell (40) erkende meerdere diamanten te hebben gekregen naar aanleiding van een VIP-diner. Ze kon echter niet zeggen of Taylor zelf de kleinoden naar haar kamer heeft gestuurd. Het model is onder uitgebreide veiligheidsmaatregelen naar het gerechtsgebouw in Leidschendam gebracht. BelangstellingOp 4 juni 2007 startte het proces wegens oorlogsmisdaden tegen Charles Taylor, maar het is pas nu dat er enige belangstelling voor is. Tientallen journalisten, cameramensen en fotografen van over de hele wereld stonden donderdagochtend in het Nederlandse Leidschendam te wachten op de komst van het model. Campbell moest er uitleg komen geven over de aantijgingen dat Taylor haar in 1997 zogenaamde bloeddiamanten zou hebben cadeau gedaan. Bloeddiamaneen werden indertijd gebruikt om de burgeroorlog in Sierra Leone te financieren. Taylor zelf ontkent de beschuldigingen en zegt dat hij nooit diamanten inruilde of verkocht voor wapens. Hij heeft dit ook voor het hof onder ede verklaard. Diner met Nelson MandelaDe Amerikaanse actrice Mia Farrow en Campbells voormalige agente Carole White hadden eerder al verklaard dat het supermodel de diamanten kreeg na een diner in Zuid-Afrika met de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela. In een interview met Oprah Winfrey zei Campbell onlangs dat ze niets met het proces tegen Taylor te maken wilde hebben en dat ze vreest voor de veiligheid van haar familie. De 62-jarige Taylor staat in Den Haag terecht voor 11 aanklachten, waaronder terrorisme, moord, verkrachting en foltering. Hij wordt er van beschuldigd dat hij als president van Liberia de rebellen van het Verenigd Revolutionair Front (RUF) van Foday Sankoh steunde tijdens de bloedige burgeroorlog in Sierra Leone (1991-2002). Tienduizenden mensen stierven tijdens het conflict. Hij leverde wapens en munitie, in ruil voor diamanten en kostbaar hout. De rebellen stonden bekend om hun gruweldaden, zoals het afhakken van ledematen van burgers. Taylor ontkent de aantijgingen.