Volkert van der G. komt op 2 mei vrij. De moordenaar van Pim Fortuyn heeft dan twee derde van zijn celstraf erop zitten. Dat maakte staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) in Nederland bekend.

Het gaat om een voorwaardelijke invrijheidstellinG. Van der G. moet zich houden aan een reeks voorwaarden. Hij heeft een wekelijkse meldplicht bij de reclassering en mag niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum of de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn komen.

Verder krijgt hij een enkelband, komt er een contactverbod met de nabestaanden van Fortuyn en mag hij ook niet met de media praten. Daarnaast zal hij worden begeleid door een psychiater of psycholooG.

Volgens de gevangenis waar Van der G. zat, zijn er geen gronden om hem niet voorwaardelijk vrij te laten. Er is weinig risico dat hij weer in de fout gaat en Van der G. heeft geen psychische stoornis. Bovendien zijn de verloven van Van der G. tot nu toe zonder problemen verlopen. Vandaar dat het Openbaar Ministerie heeft beslist dat hij op 2 mei zijn cel mag verlaten.

Teeven informeerde woensdag de Tweede Kamer per brief over het besluit. De staatssecretaris was in eerste instantie tegen de proefverloven van Van der G., maar kon die niet tegenhouden. Teeven onderschrijft in de brief dat Van der G. voorwaardelijk vrij mag komen. 'Ik verwacht van alle betrokken instanties een optimale samenwerking', schrijft Teeven aan de Kamer.

De bewindsman is van oordeel dat het OM 'weloverwogen en zorgvuldig' tot stand is gekomen. 'Ik heb de Tweede Kamer dan ook zojuist geïnformeerd dat ik de conclusies van het Openbaar Ministerie deel en uitstel of afstel van de voorwaardelijke invrijheidstelling van Volkert van der G. niet aan de orde acht', zei hij in een korte verklarinG. De nabestaanden van Fortuyn en zijn oude chauffeur Hans Smolders zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het besluit.

(Belga/SD)

Het gaat om een voorwaardelijke invrijheidstellinG. Van der G. moet zich houden aan een reeks voorwaarden. Hij heeft een wekelijkse meldplicht bij de reclassering en mag niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum of de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn komen.Verder krijgt hij een enkelband, komt er een contactverbod met de nabestaanden van Fortuyn en mag hij ook niet met de media praten. Daarnaast zal hij worden begeleid door een psychiater of psycholooG. Volgens de gevangenis waar Van der G. zat, zijn er geen gronden om hem niet voorwaardelijk vrij te laten. Er is weinig risico dat hij weer in de fout gaat en Van der G. heeft geen psychische stoornis. Bovendien zijn de verloven van Van der G. tot nu toe zonder problemen verlopen. Vandaar dat het Openbaar Ministerie heeft beslist dat hij op 2 mei zijn cel mag verlaten. Teeven informeerde woensdag de Tweede Kamer per brief over het besluit. De staatssecretaris was in eerste instantie tegen de proefverloven van Van der G., maar kon die niet tegenhouden. Teeven onderschrijft in de brief dat Van der G. voorwaardelijk vrij mag komen. 'Ik verwacht van alle betrokken instanties een optimale samenwerking', schrijft Teeven aan de Kamer. De bewindsman is van oordeel dat het OM 'weloverwogen en zorgvuldig' tot stand is gekomen. 'Ik heb de Tweede Kamer dan ook zojuist geïnformeerd dat ik de conclusies van het Openbaar Ministerie deel en uitstel of afstel van de voorwaardelijke invrijheidstelling van Volkert van der G. niet aan de orde acht', zei hij in een korte verklarinG. De nabestaanden van Fortuyn en zijn oude chauffeur Hans Smolders zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het besluit.(Belga/SD)