‘Mensen denken niet meer na over de plaats die lijden in hun leven kan innemen’

René Stockman © Filip Van Roe

Om uit te leggen waarom hij zich zo hardnekkig tegen euthanasie blijft verzetten, schreef broeder René Stockman een boek. ‘Ik blijf nu eenmaal verbeten als het gaat over thema’s die in mijn ogen heilig zijn’, zegt hij.

Broeder René Stockman volgde de recente uitbreiding van de euthanasiewet voor minderjarigen met argusogen. ‘De laatste tijd wordt er haast alleen nog in slogantaal over euthanasie gepraat, en dat stoort me enorm’, zegt Stockman. ‘Omdat de kerk ertegen is, gaan sommigen zover om haar van een gebrek aan barmhartigheid te beschuldigen.’ Dat zette hem aan het denken, en aan het schrijven. Het resultaat, De doos van Pandora, ligt ondertussen in de winkel.

‘Ik ben beginnen te schrijven omdat ik al mijn argumenten tegen euthanasie op een rij wou zetten. Ook voor mezelf, want het was een vrij persoonlijke bezinning’, legt hij uit. ‘Geen moment heb ik me de illusie gemaakt dat mijn boek de legalisering van euthanasie bij minderjarigen zou kunnen veranderen of tegenhouden. Ik wilde alleen mijn argumenten presenteren, in de hoop dat ernaar zou worden geluisterd zoals men naar de argumenten van de anderen luistert.’

Zijn visie opdringen wil broeder Stockman naar eigen zeggen niet, maar hij eist wel de vrijheid op om die wereldkundig te maken. ‘Ik blijf verbeten als het gaat over thema’s die in mijn ogen heilig zijn’, zegt hij. ‘Zoals ik in mijn boek schrijf: sommige stellingen moet je compromisloos blijven verdedigen.’

‘De euthanasiewet is er en we kunnen die meer niet terugschroeven – daar ben ik me echt wel van bewust’, zegt Stockman. ‘Maar het is niet omdat euthanasie wettelijk mogelijk is gemaakt dat we erin mee moeten stappen. Ik blijf hardnekkig bij mijn standpunt dat het leven een absolute beschermwaardigheid moet hebben en het verontrust me dat er op dat vlak een soort mildheid is ontstaan bij het brede publiek. “Euthanasie moet toch kunnen voor mensen die erg lijden?” hoor ik ook vrienden en familieleden zeggen. Zij vinden blijkbaar dat de compassie altijd moet primeren en gaan zo voorbij aan de fundamentele eerbied voor het leven. Het probleem is dat de meeste mensen niet meer nadenken over de plaats die lijden in hun leven kan innemen. Begrijp me niet verkeerd: we moeten er alles aan doen om lijden te voorkomen. Maar soms lukt dat niet en dan moet je een manier vinden om ermee om te gaan. Jammer genoeg denken veel mensen daar zo niet meer over. Nee, als het lijden niet kan worden weggenomen, neemt men liever meteen het hele leven weg.’ (AP/JG)

De levenslessen van René Stockman leest u deze week in Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content