Het parket van de Hongaarse hoofdstad maakte bekend dat de meest gezochte nazioorlogsmisdadiger, Laszlo Csatary, opgepakt is. Hij woonde al 17 jaar in Boedapest, onder zijn echte identiteit.

Laszlo Csatary: 'Ik heb niets misdaan, ga weg'

Csatary leefde al 17 jaar in Boedapest onder zijn echte identiteit, hoewel het Simon-Wiesenthalcentrum uit Jeruzalem al tien maanden geleden informatie over zijn verleden had doorgestuurd naar justitie. In april had het Simon-Wiesenthalcentrum Csatary aan het hoofd geplaatst van zijn lijst van meest gezochte nazi-oorlogsmisdadigers.

Op basis van de informatie van het centrum vonden journalisten van de Engelse tabloid The Sun de voormalige politiebaas. Volgens het artikel op de website van The Sun zei de oorlogsmisdadiger, alvorens de deur dicht te gooien: "Ik heb niets misdaan, ga weg."

Ter dood veroordeeld in 1948

Csatary werd in 1948 bij verstek ter dood veroordeeld in Tsjecho-Slovakije. Voor hij naar Boedapest terugkeerde, verbleef hij in Canada, in Montréal en Toronto. Daar was hij kunsthandelaar, onder een valse naam. In 1995 achterhaalden de Canadese autoriteiten zijn ware identiteit, waarna hij naar Hongarije vluchtte.

Rol bij deportaties 'beperkt'

Csatary was het hoofd van de politie in de joodse getto van de Slovaakse stad Kosice, tijdens de bezetting van het voormalige Tsjecho-Slovakije door nazi-Duitsland. Vanuit Kosice werden 15.700 joden gedeporteerd, de meerderheid naar het concentratiekamp van Auschwitz in Polen.

Voor zijn vlucht uit Canada bekende hij aan de Canadese autoriteiten dat hij deelnam aan de deportatie van joden, maar dat zijn rol "beperkt" was. (Belga/GM)

Het parket van de Hongaarse hoofdstad maakte bekend dat de meest gezochte nazioorlogsmisdadiger, Laszlo Csatary, opgepakt is. Hij woonde al 17 jaar in Boedapest, onder zijn echte identiteit.Laszlo Csatary: 'Ik heb niets misdaan, ga weg'Csatary leefde al 17 jaar in Boedapest onder zijn echte identiteit, hoewel het Simon-Wiesenthalcentrum uit Jeruzalem al tien maanden geleden informatie over zijn verleden had doorgestuurd naar justitie. In april had het Simon-Wiesenthalcentrum Csatary aan het hoofd geplaatst van zijn lijst van meest gezochte nazi-oorlogsmisdadigers. Op basis van de informatie van het centrum vonden journalisten van de Engelse tabloid The Sun de voormalige politiebaas. Volgens het artikel op de website van The Sun zei de oorlogsmisdadiger, alvorens de deur dicht te gooien: "Ik heb niets misdaan, ga weg."Ter dood veroordeeld in 1948Csatary werd in 1948 bij verstek ter dood veroordeeld in Tsjecho-Slovakije. Voor hij naar Boedapest terugkeerde, verbleef hij in Canada, in Montréal en Toronto. Daar was hij kunsthandelaar, onder een valse naam. In 1995 achterhaalden de Canadese autoriteiten zijn ware identiteit, waarna hij naar Hongarije vluchtte.Rol bij deportaties 'beperkt'Csatary was het hoofd van de politie in de joodse getto van de Slovaakse stad Kosice, tijdens de bezetting van het voormalige Tsjecho-Slovakije door nazi-Duitsland. Vanuit Kosice werden 15.700 joden gedeporteerd, de meerderheid naar het concentratiekamp van Auschwitz in Polen. Voor zijn vlucht uit Canada bekende hij aan de Canadese autoriteiten dat hij deelnam aan de deportatie van joden, maar dat zijn rol "beperkt" was. (Belga/GM)