PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren hadden er vrijdag voor gepleit om Máxima niet automatisch koningin te laten worden, maar de regeringspartijen VVD (liberaal) en CDA (christendemocratisch) en de christelijke partijen ChristenUnie en SGP houden vast aan de traditie dat de vrouw van de koning koningin is.

Seksistisch Andersom is dat niet het geval. De mannen van de koninginnen Wilhelmina (prins Hendrik), Juliana (prins Bernhard) en Beatrix (prins Claus) bleven in de twintigste eeuw wel prins. En net dat is voor de PvdA en GroenLinks een overweging om ervoor te pleiten dat Máxima geen koningin zou worden.

"Gelijke behandeling, ongeacht sekse, staat bij ons voorop. Daaraan moet je geen concessies doen", zei PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen. Ook GroenLinks-kamerlid Ineke van Gent spreekt van een "seksistisch, achterhaald systeem".

De SP (socialistisch) en D66 (links-liberaal) vinden het geen zaak om principieel over te doen, maar sluiten zich aan bij het kamp dat Máxima koningin wil laten worden. De vrouwen van de koningen Willem I, II en III waren in de negentiende eeuw ook gewoon koningin, stelt SP-Kamerlid Ronald van Raak. (Belga/TE)

PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren hadden er vrijdag voor gepleit om Máxima niet automatisch koningin te laten worden, maar de regeringspartijen VVD (liberaal) en CDA (christendemocratisch) en de christelijke partijen ChristenUnie en SGP houden vast aan de traditie dat de vrouw van de koning koningin is. Seksistisch Andersom is dat niet het geval. De mannen van de koninginnen Wilhelmina (prins Hendrik), Juliana (prins Bernhard) en Beatrix (prins Claus) bleven in de twintigste eeuw wel prins. En net dat is voor de PvdA en GroenLinks een overweging om ervoor te pleiten dat Máxima geen koningin zou worden. "Gelijke behandeling, ongeacht sekse, staat bij ons voorop. Daaraan moet je geen concessies doen", zei PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen. Ook GroenLinks-kamerlid Ineke van Gent spreekt van een "seksistisch, achterhaald systeem". De SP (socialistisch) en D66 (links-liberaal) vinden het geen zaak om principieel over te doen, maar sluiten zich aan bij het kamp dat Máxima koningin wil laten worden. De vrouwen van de koningen Willem I, II en III waren in de negentiende eeuw ook gewoon koningin, stelt SP-Kamerlid Ronald van Raak. (Belga/TE)