Temmerman is gynaecologe en sinds eind 2011 fractieleider van de SP.A in de Senaat. De politica verlaat eind oktober de actieve Belgische politiek om in Genève, waar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gevestigd is, te gaan wonen. Ze wordt er hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek, dat zich onder meer inspant voor het verbeteren van de mondiale seksuele gezondheid, moeder- en kindzorg en de behandeling van infecties en kanker.

Temmerman werd gekozen uit 240 kandidaten, bogend op haar ruime ervaring als arts-gynaecologe, professor, veldwerker en politica. SP.A-voorzitter Bruno Tobback is "bijzonder trots".

SP.A benadrukt dat de nieuwe opdracht perfect in het verlengde ligt van Temmermans eerdere engagementen. "Al haar hele carrière zet ze zich in voor een betere gezondheidszorg voor kansarme groepen, en voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van vrouwen. Zowel in het onderzoek, de geneeskunde als de politiek vervulde ze een pioniersrol", luidt het.

Met de benoeming wordt Temmerman de hoogstgeplaatste Belg binnen de Wereldgezondheidsorganisatie. Leona Detiège neemt Senaatszitje Temmerman over
Leona Detiège, oud-burgemeester van Antwerpen, zal Marleen Temmerman opvolgen in de Senaat. Dat heeft haar dochter en Kamerlid Maya Detiège bevestigd. Dochter Maya spreekt alvast van "een uniek feit in de Belgische politiek". "Moeder en dochter die samen zetelen in het parlement, meestal zijn het toch de mannen", grapt ze. "Ze is bovendien altijd bezig geweest met ethische kwesties, dus we gaan mekaar goed kunnen aanvullen."

Leona Detiège (69) was van 1988 tot 1995 achtereenvolgens staatssecretaris en Vlaams minister. Daarna was ze ruim acht jaar burgemeester van Antwerpen. Ze verliet het Schoon Verdiep in 2003 in de nasleep van de Visa-crisis. (Belga/TE/INM)

Temmerman is gynaecologe en sinds eind 2011 fractieleider van de SP.A in de Senaat. De politica verlaat eind oktober de actieve Belgische politiek om in Genève, waar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gevestigd is, te gaan wonen. Ze wordt er hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek, dat zich onder meer inspant voor het verbeteren van de mondiale seksuele gezondheid, moeder- en kindzorg en de behandeling van infecties en kanker. Temmerman werd gekozen uit 240 kandidaten, bogend op haar ruime ervaring als arts-gynaecologe, professor, veldwerker en politica. SP.A-voorzitter Bruno Tobback is "bijzonder trots". SP.A benadrukt dat de nieuwe opdracht perfect in het verlengde ligt van Temmermans eerdere engagementen. "Al haar hele carrière zet ze zich in voor een betere gezondheidszorg voor kansarme groepen, en voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van vrouwen. Zowel in het onderzoek, de geneeskunde als de politiek vervulde ze een pioniersrol", luidt het. Met de benoeming wordt Temmerman de hoogstgeplaatste Belg binnen de Wereldgezondheidsorganisatie. Leona Detiège neemt Senaatszitje Temmerman over Leona Detiège, oud-burgemeester van Antwerpen, zal Marleen Temmerman opvolgen in de Senaat. Dat heeft haar dochter en Kamerlid Maya Detiège bevestigd. Dochter Maya spreekt alvast van "een uniek feit in de Belgische politiek". "Moeder en dochter die samen zetelen in het parlement, meestal zijn het toch de mannen", grapt ze. "Ze is bovendien altijd bezig geweest met ethische kwesties, dus we gaan mekaar goed kunnen aanvullen." Leona Detiège (69) was van 1988 tot 1995 achtereenvolgens staatssecretaris en Vlaams minister. Daarna was ze ruim acht jaar burgemeester van Antwerpen. Ze verliet het Schoon Verdiep in 2003 in de nasleep van de Visa-crisis. (Belga/TE/INM)